‘DAR’ S NEBA Cjepivo za lisice s virusom bjesnoće avion ispustio na dječje igralište u dvorištu kuće

"Koliko znam, nije predviđeno bacanje mamaca u naseljena područja, ali moguće su pogreške, a i vjetar je mogao donijeti cjepivo u naseljeno mjesto", napominje viša veterinarska inspektorica Vjekoslava Šarec


Autor: podravski.hr — 14.06.2013. / 9:37 Aktualno

PETERANEC, KOPRIVNICA – Valentina Premužić iz Peteranca iznenadila se kad je oko podneva čula glasan udarac na krovištu svoje kuće.
– Isprva sam mislila da je netko bacio kamen na krovište, a kad sam izašla van, vidjela sam nekoliko neobičnih predmeta na dvorištu, i to baš oko mjesta na kojem se igra moja kći. Kad sam pobliže pogledala predmete, vidjela sam da je riječ o dva predmeta organskog porijekla i jednoj ampuli s tekućinom – objasnila je Valentina Premužić.
Predmeti koji su pali u dvorište su mamac i oralno cjepivo protiv bjesnoće za lisice koji se ispuštaju iz aviona.
– Osim što je vjerojatno cjepivo za ljude samo po sebi opasno, zabrinuo me i glasan udarac kod pada na krovište, a unatoč tome što su predmeti mali, dok nešto padne s tolike visine, ubrzanje koje dobije čini i najmanji predmet opasnim – rekla je Valentina Premužić.
Vjekoslava Šarec, viša veterinarska inspektorica, potvrdila nam je da je u tijeku avionsko ispuštanje cjepiva, za što postoje određene rute.
– Avionsko ispuštanje cjepiva provodi se GPS tehnologijom i trebalo bi biti vrlo precizno, a rute su vrlo pomno isplanirane, također podijeljeni su i leci koji građanima objašnjavaju kako se ponijeti u kontaktu s cjepivom – ističe Šarec.
Kako se cjepivo našlo u naseljenom mjestu, Vjekoslava Šarec nam nije znala odgovoriti sa sigurnošću.
– Koliko ja znam, nije predviđeno bacanje mamaca u naseljena područja, ali moguće su pogreške, a i vjetar je mogao donijeti cjepivo u naseljeno mjesto – rekla je Vjekoslava Šarec.
Ime cjepiva je Lysvuplen te su u slučaju kontakta s njim mora oprezno postupati. Ako dođe do kontakta s neoštećenom ampulom, preporučeno je temeljito oprati ruke i ako se radi o naseljenom mjestu, pozvati najbližeg veterinara. Dođe li do otvorenog kontakta, u uputi koja je priložena lijeku stoji da se osoba odmah mora prijaviti liječniku.
– Ako cjepivo dođe u dodir s očima, sluznicom nosa, ustiju ili s ozljedom na koži, treba odmah zatražiti pomoć liječnika. U takvim okolnostima s osobom se postupa kao da je došla u dodir s punovirulentnim virusom bjesnoće – stoji u uputama za uporabu cjepiva.
Izvještava: MATIJA DOLENEC
Na fotografiji: Valentina Premužić pokazuje mjesto gdje je cjepivo palo