Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Darko Bakliža: Moja Koprivnica spasila me od prokletstva

Predstvljanje monografije  i osvajanje dvije prestižne nagrade svakako je bio povod da sjednemo na kavu i popričamo s Darkom Bakližom, slikarom i likovnim umjetnikom, ali i dugogodišnjim redovnim profesorom na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Pored monografije koja je krajem prošle godine konačno predstavljena, i to domaćoj, koprivničkoj publici, Bakliža, inače sa zagrebačkom adresom, prošle je godine dobio čak dvije značajne nagrade, i to u SAD-u za svoj rad na animiranim filmovima, čime se, između ostalog, i bavi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Međutim, monografija sa svojim podnaslovom „Od akta do akta“ ukazuje na bavljenje jednim aspektom Bakližina rada, i to u ovom slučaju umjetničkim prikazom golog ljudskog tijela, koji čini značajan dio opusa ovog svestranog autora, kojim je fasciniran kroz cijelu svoju karijeru.

– Formalno, to je monografija, međutim, knjiga je zamišljena kao znanstveni rad autora, povjesničara umjetnosti Vladimira Rismonda, a u njoj je obrađen tretman ljudskog tijela u različitim medijima: od crteža, slike, fotografije do animacije. Dakle, to nije klasična monografija koja se bavi općenito sa mnom i mojom biografijom, djetinjstvom i odrastanjem u Koprivnici, iako sadrži i nešto od toga. Autor kroz moj rad ustvari potvrđuje tezu koju je postavio i to isključivo kroz aktove koje radim, u svim „agregatnim stanjima“, odnosno kroz sva ta četiri medija – pojašnjava Bakliža.

Samom činjenicom da je kroz njegove radove potvrđivao znanstvene teze Bakliži je ujedno odao priznanje – smatra Bakliža, koji nam je usput otkrio kako je do monografije ustvari i došlo:

– Svake nedjelje u tom jednom društvu igramo košarku. Dva sata igramo, onda tri sata sjednemo u neku birtiju, družimo se i raspravljamo o raznim temama. U jednom trenutku jedan je prijatelj iz tog društva, inače izdavač, predložio da napravi biografiju o meni. Zatim se javio Rismondo koji je rekao kako će on to drage volje napisati i bio je još jedan zadužen za dizajn, itd. Međutim, tu se javio jedan treći kolega, inače poznati kipar, koji mi je rekao: „Pa što će ti monografija, to je za mrtve“. Međutim, na to smo odmahnuli rukom, a ja sam dečkima dao dozvolu da naprave što hoće, ja se nisam htio petljati u taj posao, a moje radove imaju. Oni su, dakle, išli raditi svoje autorske radove, a ja sam im bio samo povod. I sve bi bilo u redu da se to nije razvuklo, ja sam nešto obolio, a onda je došao i lockdown. Knjiga je izdana još 2019., ali nikako nismo mogli održati predstavljanje – rekao je Bakliža, koji se tada uplašio kako su riječi kolege kipara pomalo postale i proročke.

Međutim, knjiga je predstavljena prošle godine u prostorima koprivničke gimnazije, na inicijativu udruge Gekoma, odnosno Generacije koprivničkih maturanata, zajedno s monografijom drugog velikog koprivničkog umjetnika, ujedno i Bakližina mentora, Zlatka Kauzlarića Atača.

– Stvarno nisam bio najzdraviji, nego tek poslije kako je predstavljanje održano, mogu reći da sam počeo s ozdravljenjem. Na neki način, mogu reći kako me je to predstavljanje u Koprivnici spasilo od prokletstva. Konačno sam se izvukao – kroz smijeh objašnjava Bakliža.

Atač u rukama drži monografiju Bakliže i kaže: “On je bolji od mene!”

Iako je na spomenuto predstavljanje bio spriječen doći, javio se videom koji je bio prikazan na projektoru, a tom su prigodom o njegovoj knjizi govorili bivši ravnatelj gradskog muzeja Marijan Špoljar, kao i sam Atač, koji je iznenadio dirljivim priznanjem kako je Bakliža u svom radu ispao bolji od njega, spomenuvši nagradu koju je Bakliža dobio prije desetak godina u Španjolskoj za jedan od svojih animiranih filmova, što je otprilike u rangu Oscara za animirane filmove. Kako smo napomenuli u uvodu, samo je prošle godine za svoj rad nagrađen,  i to s čak dvije nagrade:

– Nakon što je monografija konačno bila završena, bio sam slobodnih ruku i mogao sam se baviti nekim drugim projektima i idejama. Napravio sam jedan serijal od 13 epizoda koji je u Los Angelesu dobio drugu nagradu za najbolji animirani serijal na svijetu, a prvu nagradu publike u New Yorku. Međutim, spomenuti serijal nije prikazivan nigdje u svijetu ni kod nas jer su htjeli puno više epizoda, a mi za to stvarno nemamo kapaciteta. Zasad je taj projekt na ledu, ali putuje po festivalima – objašnjava Bakliža, koji i dalje ne miruje.

Trenutno radi na nekoliko umjetničkih projekata, a spomenut ćemo samo jedan, koji radi s jednim drugim poznatim koprivničkim umjetnikom, a o kojem ćemo pisati u jednom od idućih brojeva, bliže datumu njegove realizacije.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI