Darko Koren, Koprivničko-križevački župan: Najveća ulaganja u Podravinu i Prigorje ikada – modernizirana željeznička pruga i brza cesta unaprijedit će gospodarstvo i kvalitetu života građana

Uskoro će svi đaci imati jednosmjensku nastavu,  gradimo školske sportske dvorane vrijedne 70 milijuna kuna, a u planu je i rekonstrukcija 11 školskih objekata

Koprivničko-križevačka županija danas, 13. travnja slavi svoj 28. rođendan koji će se i ove godine zbog epidemioloških prilika obilježiti simbolično, no s puno optimizma i pogledom prema novih ostvarenjima koja nas očekuju. Župan Darko Koren u tom je duhu s nama podijelio i svoja razmišljanja o onome što je ostvareno u iznimno zahtjevnom vremenu iza nas, ali i na brojne planove i projekte čija nas realizacija očekuje u razdoblju koje je pred nama. 

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije

Naša je županija proteklih mjeseci veliko gradilište na kojemu se realiziraju najvrjedniji infrastrukturni projekti u Republici Hrvatskoj – koji su to i kakav je njihov značaj za naše građane?

Efekti investicija koje se događaju sada dok mi pričamo će se mjeriti desetljećima zbog pozitivnog utjecaja na razvoj gospodarstva, povezanost i značajno povećanje mobilnosti stanovništva. Naša je županija trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj. Investicijski ciklus koji se sada odvija na našem prostoru vrijedan je više od 5 milijardi kuna. Najveći projekt je svakako izgradnja pruge do mađarske granice odnosno do Botova vrijedna više od 3 milijarde kuna što je usporedivo s vrijednošću izgradnje Pelješkog mosta. Tu su i aglomeracije Koprivnica-Križevci-Đurđevac u vrijednosti oko milijarde kuna pa onda i izgradnja Regionalnog centar za gospodarenje otpadom Piškornica u vrijednosti od 450 milijuna kuna i, naravno, brza cesta o kojoj svi mi ovisimo i koja je najvrjedniji projekt, iako u ovom trenutku u najmanjoj nominalnoj vrijednosti od 280 milijuna kuna za izgradnju dionice od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra. Što se tog projekta tiče, mi smo u Županiji svoj dio administrativnih poslova obavili, nedavno smo održali sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta i tvrtke Kamgrad te očekujemo izdavanje građevinske dozvole i početak radova. 

Brza cesta zauzima ključno mjesto u navedenim strateškim projektima jer je nužna za prometno i gospodarsko povezivanje Koprivnice s ostatkom zemlje i razvijanje industrije i poduzetništva. Kada će se cesta približiti Koprivnici?

Paralelno s gradnjom ceste do Vojakovačkog Kloštra priprema se dokumentacija za izgradnju ceste do Koprivnice. Rok za pripremu te dokumentacija je oko dvije godine što se podudara s rokovima za izgradnju ove dionice, tako bi se gradnja ceste do Koprivnice mogla odmah nastaviti. Drugim riječima, cesta bi do Koprivnice mogla doći za 4 godine. Brza cesta za Koprivnicu prvenstveno znači bolje prometno povezivanje sa Zagrebom, a to ima i velik gospodarstveni doprinos jer promet je sastavnica gospodarstva. Rekao bih da takva jedna infrastruktura podiže vrijednost cijelog koprivničkog područja. Privući će se novi investitori, a olakšat će se i dnevne poslovne i druge migracije. 

Brza cesta unaprijedit će gospodarstvo i kvalitetu života građana

Kad smo već kod industrije, Podravka je nedavno dobila novu Upravu na čelu s Martinom Dalić. Kako vidite suradnju s novom Upravom, što od nje očekujete i vidite li u svemu neke nove mogućnosti?

U vrlo kratkom vremenskom razdoblju doživjeli smo traumu preranim odlaskom predsjednika uprave s kojim smo imali jednu kvalitetnu suradnju što nam je posebno važno jer Podravka je garancija izvrsnog gospodarskog, ali i društvenog života i standarda u lokalnoj zajednici.

Podravka je garancija gospodarskog i društvenog razvoja lokalne zajednice, a za budućnost poljoprivrede važno je preuzimanje lokalne proizvodnje i uspostava distributivnog centra

U nekim prvim kontaktima i razgovorima s novom predsjednicom uprave shvatio sam da nova uprava ima ambicije daljnjeg razvoja kompanije, no ja sam zadužen da u ime ljudi koji ovdje žive i koji su stvarali Podravku dobijem i odgovore na neka druga pitanja kao što su povećanje materijalnih prava zaposlenika i povećanja plaća te pitanje državnog udjela u vlasništvu. Važno je da Podravka bude uspješna, ali i da pri tome ostane društveno odgovorna kompanija koja potiče razvoj zajednice. 

Lokalnoj zajednici je Podravka izuzetno važna i suradnja s lokalnom zajednicom do sad je bila izvrsna. Ima li bojazni da će društvena odgovornost u lokalnoj zajednici s novom upravom pasti u drugi plan?

Želim vjerovati da će se u najmanju ruku suradnja održati, ako ne i napredovati. Podravka je kompanija za koju volimo reći da je nastala iz naroda koji ovdje živi i mislimo da tako treba ostati i dalje. 

Priprema se i gradnja distributivnih centara za voće, povrće i meso. Hoće li se time povezati primarna poljoprivredna proizvodnja s prehrambenom industrijom?

Potencijali i kapaciteti postoje i moram naglasiti da je Martina Dalić u našem inicijalnom razgovoru sama potaknula to pitanje jer se slaže da je Podravka spremna preuzeti sve te količine primarne poljoprivredne proizvodnje iz naše županije, ali i cijele Hrvatske. Projekt izgradnje distributivnih centara planira se u okviru Ministarstva te postoji nacionalni projekt izgradnje 13 takvih centara u Hrvatskoj te nam je cilj da se izgradi i u našoj Županiji. 

U ovo pandemijsko vrijeme sve se više priča da je baš sada pravi trenutak za ulaganje u prehrambenu industriju i industriju lijekova. Slažete li se s tim?

Apsolutno. Pandemijska godina iza nas ukazala je na važnost strateških proizvodnji, a to je upravo proizvodnja hrane i farmaceutska industrija tako da su Podravka i Belupo tu u velikoj prednosti. Svaka odgovorna država mora štititi svoje strateške grane industrije tako da se s tim svakako moram složiti, a mi znati iskoristiti svoje potencijale. 

U tijeku su i kapitalna ulaganja u sektor obrazovanja – kako napreduje izgradnja školskih sportskih dvorana u općinama? 

Investicijski program izgradnje 5 školskih sportskih dvorana napreduje izvanredno. Gradnja dvorana u općinama Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Kalinovcu i u Kloštru Podravskom već je počela, a potpisali smo i  ugovor o gradnji dvorane u Rasinji u kojoj se očekuje početak radova. Sve ukupno, zajedno s opremom, radi se o 70 milijuna kuna. Valja istaknuti da se dvorane grade u partnerstvu s općinama te se investiraju u pedeset postotnom iznosu do pedagoškog standarda. Neke su dvorane iznad tog pedagoškog standarda i taj će dio financirati općine. Osim što je to u funkciji obrazovanja, to su prostori koji će imati i širu društvenu ulogu jer će se u dvoranama moći održavati i razni drugi programi. 

Gradnja školske sportske dvorane u Općini Sveti Ivan Žabno

Očekuje li nas još novih ulaganja u školstvo?

Trenutno imamo 11 projekata u školstvu s više ili manje spremnom dokumentacijom, a sve je planirano za investicijski ciklus u sljedeće 4 godine, od izgradnje nove škole i dvorane u Koprivničkom Ivancu, proširenja područne škole i izgradnja male dvorane u Hlebinama, projekta dogradnje Gimnazije u Križevcima do dogradnje Gimnazije u Đurđevcu. Glavni cilj je osigurati kvalitetnije uvjete školovanja za sve naše učenike i nastavnike, konkretno, želimo u svim našim školama omogućiti jednosmjensku nastavu. Ulaganje u školstvo proces je koji nema kraja, to je temeljna zadaća svake županije i upravo tu se vidi značaj kontinuiranog ulaganja i dugoročnog planiranja. 

Gradnja dvorane u Općini Sveti Petar Orehovec

Učenike i njihove roditelje zasigurno zanima hoćemo li uskoro dobiti i dugoočekivani učenički dom?

Potreba za učeničkim domom u Koprivnici je neupitna. Od Ministarstva graditeljstva i imovine zatražili smo da nam se daruje zgrada bivšeg željezničkog konačišta. To je jedna stara ideja koju smo sada opet pokrenuli, a rješavanjem sporova javno-privatnog partnerstva s državom dobili smo više od 9 milijuna kuna te bi ministar Horvat ovih dana trebao potpisati darovnicu. U realizaciju projekta ulazimo zajedno s Gradom Koprivnicom i investirat će se do 25 milijuna kuna u učenički dom. 

Važno je još spomenuti i Centar kompetentnosti. Hoće li se njima dodatno motivirati mlade za obrtnička zanimanja?

Centar kompetentnosti izuzetno je efikasan alat kojim bismo obrtničkim zanimanja standard podignuli na najvišu moguću razinu, a to bi rezultiralo i povećanim interesom za strukovna zanimanja. Obrtnička zanimanja trenutno su najpotrebnija u Hrvatskoj pa je važno motivaciju mladih uskladiti s potrebama na tržištu rada. 

U pripremi je i potpisivanje Razvojnog sporazuma po uzoru na pet slavnonskih županija. Što će se sve tim sporazumom obuhvatiti?

Razvojni sporazum je dokument koji bi pet županija sjeverozapadne i središnje Hrvatske trebalo potpisati s ministricom regionalnog razvoja po uzoru na pet slavonskih županija, a time bi uz podršku države bilo jednostavnije i efikasnije pristupiti nekim fondovima i sredstvima Europske unije. Dogovorili smo da svaka županija uključena u Sporazum prijavi jedan nacionalni projekt i pet lokalnih projekata. Mi smo prijavili izgradnju brze ceste do Vojakovačkog Kloštra do mađarske granice kao nacionalni projekt te projekte izgradnje nove obrtničke ili srednje škole u Koprivnici, revitalizaciju kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u općini Rasinja, terminal za kombinirani intermodalni transport u Križevcima u postojećoj poduzetničkoj zoni, Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli u našoj bolnici, termalne toplice u općini Kloštar Podravski i uređenje utvrde Stari grad Đurđevac. Što će se od toga realizirati, još je teško predvidjeti, no to su projekti koji zasad ulaze u Razvojni sporazum. 

Kako ocjenjujete godinu iza nas i na čemu će biti fokus u planovima za budućnost?

Jasno je da smo svi bili opterećeni pandemijom i da je najveća briga bila očuvanje života i zdravlja, no moram reći da ova izvanredna situacija nije ugrozila projekte koje smo planirali, da proračun nije stradao u mjeri u kojoj se to predviđalo te da naše gospodarske djelatnosti nisu stradale kao na primjer na obali. Godina je bila teška, a čini se da će slična biti i ova, no nadamo se da će se stanje uskoro popraviti. Imamo iskustva, imamo mnogo posla i ambicija, optimistični smo i vjerujem da ćemo ostvariti sve planirano. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI