Darko: Mraz nam je prepolovio urod, naknade štete su mizerne

Darko Baran iz Koprivnice i ove je godine prisiljen zbrajati štetu u svom voćnjaku bresaka. Mraz koji je vladao krajem ožujka i početkom travnja ostavio je traga i na breskvama pa će Darko, kao i ostali uzgajivači, imati još jednu sezonu za zaborav.

– Mraz nam je prepolovio urod. Na ranim sortama uopće nismo imali berbu, dok su kasne sorte koliko-toliko spasile sezonu. Lani je situacija bila još gora jer je i u svibnju bilo mraza pa je šteta bila stopostotna – priča nam Darko Baran.

Uzgajivačima koji imaju breskve na manjim površinama, dodaje on, ne isplati se osiguravati nasade jer odštete ni približno ne mogu pokriti stvarnu štetu. I iznosi odšteta koja država isplaćuje prilikom proglašenja elementarne nepogode su mizerni pa uzgajivači sve teže posluju.

– Moj voćnjak bresaka je površine oko pola hektara i lani sam za štetu od mraza dobio 70 kuna. U idealnim godinama urod se kreće oko četiri tone, što znači da bih od prodaje dobio minimalno 40.000 kuna, što najbolje pokazuje kako su te odštete mizerne – kaže Darko Baran.

U ovoj sezoni, kaže on, urod u njegovu voćnjaku kreće se oko dvije tone. Sav urod prodaje na tržnici ili kućnom pragu jer je suradnja s otkupljivačima neisplativa.

– Vlastitom prodajom za kilogram dobijem 15 kuna, a da urod predajem otkupljivačima, dobio bih najviše osam kuna. U Koprivnici i Varaždinu zahvaljujući kvaliteti već sam stvorio krug stalnih kupaca pa uspijevam prodati sav urod na tržnicama i kućnom pragu – zaključio je Darko Baran.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI