Darko na posao čuvara pruge došao pijan, dali mu otkaz pa tužio HŽ!

Darko iz okolice Sokolovca do kraja studenog 2019. godine bio je zaposlen na poslovima čuvara pruge – ophodara u Križevcima, no tada mu se radni put u Hrvatskim željeznicama, u kojima je radio 16 godina i pred kojim je bila mirovina, iznenada prekinuo.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Na posao je 20.studenoga 2019. godine u jutarnjim satima stigao pijan, s izmjerenih 1,14 promila. Udaljen je s posla i ubrzo je dobio izvanredni raskid ugovora o radu zbog grubog kršenja odredbi ugovora. Kako je smatrao da je otkaz dobio nezakonito, tužio je HŽ Infrastrukturu, tražio da ga se vrati na posao i da mu se nadoknadi plaća koju bi primao da nije dobio otkaz. Nakon provedenog postupka, Marijan Vrbančić, sudac Općinskog suda u Bjelovaru-Stalne službe u Križevcima, ovih je dana njegov tužbeni zahtjev odbio. Jedino dobro za Darka ophodara je to što ne mora snositi sve troškove, već samo svog odvjetnika.

Kako Darko navodi u tužbi, u zakonskom je roku prigovorio na odluku o izvanrednom otkazu, no odgovora njegova poslodavca nije bilo. Kao temelj svoje tvrdnje da je otkaz dobio nezakonito tvrdi kako odluka o izvanrednom otkazu ne sadrži konkretnu povredu obveze iz radnog odnosa, već se u njoj samo poziva na članak pravilnika o radu. Naravno da mu, pravno gledano, takav argument nikako nije mogao proći na sudu. U nastavku je Darko naveo da je 16 godina posao u HŽ-u obavljao savjesno i odgovorno i da na rad nije bilo prigovora ili primjedbi, niti je na bilo koji način do sada disciplinski odgovarao za povrede radnih obaveza. Naveo je i kako su mu prihodi iz radnog odnosa jedini za život i kroz tri godine mogao bi otići u mirovinu.

– Uzimajući u obzir okolnosti, bez obzira na to što postoji mogućnost indirektnog ugrožavanja sigurnosti željezničkog prometa, smatram da zbog jedne usamljene incidentne povrede obveze nije bilo osnova za izricanje tako drakonske mjere izvanrednog otkaza ugovora o radu i to radniku koji se nalazi pred mirovinom – kazao je Darko u svojoj tužbi.

U odgovoru na tužbu predstavnici HŽ Infrastrukture najprije su istaknuli kako tužbu treba odbaciti zato što tužitelj nije pokrenuo postupak mirenja kao što je trebao prema odredbama kolektivnog ugovora. Osim toga, u potpunosti su odbacili navode tužbe zato što je nesporno utvrđeno kako je radnik, došavši na posao u alkoholiziranom stanju, povrijedio pravilnik o radu. Poslodavac, HŽ, tako je izgubio povjerenje u radnika i njegov rad zbog čega nastavak radnog odnosa više nije bio moguć.

Osim toga, iz Hrvatskih željeznica porekli su da nisu imali problema na poslu s Darkom, te da mu ovo nije prvi put da se ogriješio o pravilnik o radu. Tako tvrde da je i ranije bilo primjedbi na njegov rad i ponašanje zbog konzumiranja alkohola. Zbog toga su mu u HŽ-u, navodi se u presudi, bile izricane mjere upozorenja uz mogućnost otkaza.

– Razlog donošenja odluke o izvanrednom otkazu o radu je opravdan i utemeljen zato što se radi o poslovima izvršnog radnika koji neposredno sudjeluje u obavljanju željezničkog prometa. Sudac Vrbančić, na temelju predočenih mu dokaza, utvrdio je kako je Darku otkaz uručen zakonito zbog teške povrede obveza iz radnog odnosa. Tijekom suđenja svjedočio je njegov voditelj koji je potvrdio kako je Darko 2004., 2008., i tog posljednjeg puta dobio upozorenje da ne smije konzumirati alkohol dok obavlja poslove svog radnog mjesta.

– Posao koji je obavljao odgovoran je sam za sebe i sigurnost prometa, a tu se vlakovi kreću brzinom i do 140 km/h – pojasnio je Darkov kolega. Presuda je nepravomoćna i Darko se na nju može žaliti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI