KUMOVI U RATU Darko: Susjed nam je ubio dva psa te zaprijetio da će i nas. Sad nam je potrovao ovce

U policiji potvrđuju kako im je prijavljen slučaj trovanja ovaca, kako su njihovi djelatnici izišli na teren te otpočeli kriminalističku istragu koja je i dalje u tijeku


Autor: podravski.hr — 04.09.2018. / 8:48 Aktualno

Darko Mazuh pokraj otrovanih ovaca

Sedam ovaca u vlasništvu Darka i Mirjane Mazuh iz Ladislava Sokolovačkog nedaleko od Križevaca skončale su otrovane u samo nekoliko minuta, a među njima i ovan koji je u zadnje dvije godine zvijezda koprivničkog Renesansnog festivala.
Stravična priča o trovanju životinja u mirnome i pitomom mjestu na brežuljcima Bilogore, pokazat će se, priča je o višegodišnjoj susjedskoj netrpeljivosti u kojoj su već stradala dva psa, a život mladih poljoprivrednika pretvorio se u noćnu moru.
– Nakon što smo se u ponedjeljak oko pola 12 vratili s ispaše, suprug je vidio kako nešto nije u redu s jednom ovcom. Došao je po mene u kući i pozvao veterinara. Za nekoliko minuta došli smo ponovno u tor i već su tri ovce ležale. Pozvali smo i policiju. Kad su došli, sedam ovaca ležalo je mrtvo – ispričala nam je Mirjana.
Nisu odmah posumnjali da je riječ o trovanju, ali nakon što su u dvorištu pronašli tri hrpice umjetnog gnojiva uree, sve im je bilo jasno. Urea je otrovna za životinje i nisu nepoznati slučajeva trovanja ovaca na pašnjacima koje je netko nepažljivo išao prihranjivati tim umjetnim gnojivom.
Mazuhovi su uvjereni kako im je ovce otrovao susjed s kojim su u svađi u zadnje tri godine.
– Prije tri dana poslao nam je policiju da mu naše ovce rade štetu, a rekao je da bude ‘rešil’ i nas i ovce. Ne znam kakvu mu štetu ovce mogu napraviti – nema ni vrt niti cvijeće. Možda su mu popasle voćnjak u kojemu ima nekoliko stabala šljive? – pripovijedaju.
Veterinar je odmah po dolasku potvrdio kako se radi o trovanju, a policija je obavila razgovor s Mazuhovima, koji su djelatnicima iskazali svoje sumnje. Darko je podnio kaznenu prijavu, a štetu koju su doživjeli Mazuhovi procjenjuju na oko 17.000 kuna.
– Susjed nam je već više puta prijetio, rekao je da će ubiti svaku životinju koja izađe iz našeg dvorišta. Prije nekog vremena ustrijelio mi je dva psa, a prijetio je da će i mene. Tada mu je policija oduzela dvije puške, ali znam da ima još jednu. Mi smo, znate, skupa odrasli, a i dvostruki smo kumovi – rekao nam je Darko.
Ljubav je pukla prije tri godine i sada prijatelji od djetinstva više i ne razgovaraju. Mazuhovi vele kako su već mnogo puta zvali policiju, ali da je naše pravosuđe sporo i neučinkovito te ih nije u stanju zaštiti. Žale se kako su im, osim dvaju pasa, već stradala i tri purana. Lani je otrovana i krava.

Prozvani Mirko Horvat tvrdi da je on žrtva

Kod njihova susjeda Mirka Horvata potpuno druga priča – žrtva je on.
– Jesam, ustrijelio sam im psa, i to zato jer je došao u moje dvorište krasti hranu mojima, ali ovce im nisam potrovao – ustvrdio je on.
Veli kako njihova živina dolazi na njegovo imanje i radi mu štetu. Ovce su neki dan bile pred kućom i, osim što su mu sve onečistile, izgrizle su mu veš koji se bio sušio.
– Gde su one kaj našle i pojele, to ja ne znam. Bil sam si dobar s Darkom sve dok mu nije došla Mirjana, ona je tužila sve u svom selu, zgleda da tak hoće i tu. Danas su mi pretili da pazim kud bum hodal po noći, evo zval sam policiju, sad buju došli. Onda, ko tu koga? Ja njima ne delam baš nikakvu štetu – tvrdi Mirko.
Veli kako ga policija nije ispitala u vezi s trovanjem ovaca, za što Mazuhovi upiru prst u njega.
U policiji potvrđuju kako im je u ponedjeljak prijavljen slučaj trovanja ovaca u Ladislavu Sokolovačkom, kako su njihovi djelatnici izišli na teren te otpočeli kriminalističku, koja je i dalje u tijeku. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF