Debakl u podravskoj školi: Učiteljicama za Dan žena poklonili kuhaču i životinjsko carstvo!

Djelatnice Osnovne škole Andrije Palmovića u Rasinji za Dan žena od svojih su kolega dobile malo neobičan poklon. Netko od muških kolega je, naime, došao na ideju kako bi ove godine umjesto cvijeća, svojim kolegicama mogli pokloniti – kuhaču, uz čokoladicu Životinjsko carstvo. Iako na prvi pogled simpatično, ali i praktično, mnogima taj poklon, kako doznajemo, i nije baš najbolje sjeo, podsjetivši ih na stereotip kako je ženi mjesto u kuhinji.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Znamo da nisu imali loše namjere i da to nekome može djelovati simpatično, ali mislim da su se mnoge kolegice ovim činom osjetile poniženo – rekla je za Podravski list jedna od djelatnica, čiji je identitet poznat redakciji, nadodavši kako joj je upitna i razina humora njezinih kolega.

Nazvali smo ravnatelja škole Krunu Belaja, koji u tom i inače simboličnom poklonu ne vidi ništa sporno:

– Jedan od kolega došao je na ideju kako bismo ove godine, umjesto ruža, mogli kupiti nešto drugačije, nešto praktično, pa je odluka pala na te kuhače i čokoladice. Ruže ionako uvenu za dan-dva, dok je ovo trajnije, a da vam budem iskren, te kuhače su ispale jeftinije i od samih ruža. No, nismo mislili da bi to nekoga moglo povrijediti, a i mislim da je našim kolegicama to bilo simpatično, barem sudeći prema njihovim reakcijama – govori nam Belaj, koji tvrdi kako nije znao da bi običan poklon uopće mogao biti problematičan dok ga nismo kontaktirali.

Kruno Belaj

Za komentar smo zamolili predsjednicu županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vericu Rupčić, koja pak ima suprotno mišljenje od ravnatelja Belaja.

– “Pokloni” koje su kolege uručile članicama školskog kolektiva za Dan žena nisu u okviru šale, nego stereotipa i predrasuda. Žalosno je da se nakon cijelog stoljeća nije ostvario pomak u mentalitetu tih muškaraca, koji su ovime poslali poruku što misle o nama ženama i našoj ulozi u društvu. U svakodnevnom životu važno je promicati ravnopravnost spolova uz poštivanje žena i svakovrsnu suradnju. Ovakvi primjeri pokazuju da nema puno volje za to pa time oslikavaju stanje u našem društvu. Gospođe su trebale odbiti takve “poklone”, što bi možda neki od aktera shvatili kao poruku o važnosti i smislu obilježavanja Dana žena – zaključuje Verica Rupčić.

Verica Rupčić
Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI