DEDA S PLACA Poglečte kak je velki, mislim da sam malo ipak preteral s umetnjakom

Povrtlarstvom se bavi već gotovo 20 godina, a većinu poslova u povrtnjaku radi sam


Autor: podravski.hr — 05.08.2018. / 16:21 Aktualno

ILUSTRACIJA / Domaće je najukusnije, znaju to naši "stari"

Ivan Goričanec ovih je dana vrlo zaposlen s berbom krastavaca. Kako kaže, ove godine odlično su rodili, a urod prodaje Podravci. Ostatak prodaje na koprivničkom placu gdje ima i drugo povrće.

– Na plac dolazim samo vikendom jer preko tjedna nemam vremena. Ovdje uvijek ima kupaca koji me već poznaju i redovito kupuju kod mene, a uvijek naiđe netko zanimljiv za razgovor – kazao je Ivan.

Kako kaže, povrtlarstvom se bavi već gotovo 20 godina, a većinu poslova u povrtnjaku radi sam.

– Pogledajte luk. Ove je godine ogroman jer mislim da sam pretjerao s umjetnim gnojivom pa je ovako veliki izrastao. No, to nije dobro. Veće glavice brže gnjile i onda ne mogu dugo stajati. Imam i češnjak, papriku i paradajz, i sve to sam uzgajam – veli Ivan.

No, nije mu teško jer se u ovom poslu, ako je čovjek u potpunosti predan onome što radi, može dobro zaraditi.

 

Sve radi sam i sretan je s rezultatom

 

– Kad sam počeo s uzgojem povrća, svoju sam godišnju plaću zaradio u dva mjeseca. Sad je to ipak manje, no i dalje je isplativo. Na primjer, kad je dobra godina kao ova, u mjesec dana nabrao sam četiri tone krastavaca, a to je dobar urod za površinu koju imam – kazao je Ivan te dodao da će krastavce imati sve do poslije blagdana Velike Gospe, ovisno o tome kakvo će biti vrijeme.

– Sve ovo što vidite sadio sam sam, nitko mi nije zrno stavio u zemlju. Sad sve sam berem, a to je ogroman posao. Djeca imaju druge poslove i nemaju vremena, no rekao sam im: Dok ću moći fizički raditi, uopće nema problema. Meni je to zadovoljstvo, a jednom kad ‘pokleknem’, onda ću prestati – zaključio je Ivan. (sm)

FOTO Nikola Wolf