KATASTROFA Koprivnica ove godine ima čak dva razreda prvašića manje, u vrtiće upisano 13% manje mališana!

Dok je Koprivnica u debelom minusu, u Đurđevcu ove godine imaju tri prvašića više (77), a u Križevcima 14 više (186) u odnosu na lani


Autor: podravski.hr — 27.07.2018. / 13:10 Aktualno

Ilustracija / Djece je sve manje, staraca sve više (Foto: Cropix)

Od sljedeće školske godine Koprivničko-križevačka županija ponovno će imati cijeli razred učenika manje. Naime, ove godine u sve osnovne škole u našoj županiji upisano je 1045 novih učenika, u odnosu na 1074 prvašića lani, što je 29 manje.
Posebno katastrofalni podaci odnose se na Koprivnicu gdje će ove godine prvi put u školske klupe krenuti čak 44 prvašića manje u odnosu na prošlu godinu, odnosno ravnih 300 (prošle godine bilo ih je 344). To su otprilike čak dva razreda prvašića manje, što je nezabilježeno u novijoj povijesti!
I dok je Koprivnica u debelom minusu, u Đurđevcu ove godine imaju tri prvašića više (77), a u Križevcima 14 više (186) u odnosu na lani. Statistika nikako ne ide u prilog Koprivnici koja je prošle godine jedina imala pozitivan ‘prirast’ prvašića, odnosno 344 u odnosu na njih 317 u 2016. godini.
No, brojku od 300 koprivničkih prvašića moramo uzeti s (minimalnom) zadrškom zbog toga što u to nisu uračunati polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce jer se tamo u prvi razred učenici upisuju naknadno, odnosno kad pojedina škola procijeni da dijete ne može pratiti redovnu nastavu pa ih se prebaci u Podravsko sunce. No, takvih učenika u prosjeku je četiri po školskoj godini.
Koprivnički dječji vrtići ove su godine upisali 204 nove djece koja će najesen krenuti u novu pedagošku godinu. Taj broj je za 29 djece, odnosno oko 13 posto manji nego lani kad je upisano 233 djece.
U gradskom Dječjem vrtiću Tratinčica upisano je 142 djece, 20 manje nego lani zbog obnove male sportske dvorane koja je dosad služila kao dječja soba.
Privatni dječji vrtić Smiješak ove je godine upisao 25 novih polaznika, dva više nego lani, a na njihovoj listi čekanja nalazi se petero djece. Dječji vrtić Igra ove godine upisao je 25 djece, i kod njih je lista čekanja najduža: čak 30 djece čeka na red za upis. Vrtić Svetog Josipa upisao je 12 djece ove godine u odnosu na njih 21 prošle. Listu čekanja nemaju.
Razlog takvoj demografskoj katastrofi leži u odlasku mladih obitelji u inozemstvo te ‘bijeloj kugi’, odnosno sve većem jazu između broja umrlih i rođenih. Da stvar bude gora, ne vidi se promjena trenda. (sm)
FOTO: CROPIX