Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Demografski debakl: Naša županija među onima u kojima se rađa manje djece

U samo 20 godina naša je županija izgubila gotovo 15.000 stanovnika. Za usporedbu, to je više nego što ih trenutno živi u gradu Križevcima. Prema posljednjim podacima Ministarstva uprave, vidljivo je da se ovaj loš demografski trend nastavlja, a Koprivničko-križevačka županija među onim je županijama kojima je u 2021. rođeno manje beba negoli godinu ranije. 

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ministarstvo uprave računa one upisane u maticu rođenih u toj godini, a ne broj rođenih u bolnici. Prema tome, lani je u maticama na području Koprivničko-križevačke županije upisano 774-ero djece, a godinu prije toga 796. Ipak, konačne i službene brojke trebao bi do kraja prve polovice ove godine objaviti Državni zavod za statistiku.

Čak i unatoč većem broju rođenih u polovici naših županija, to i dalje ne znači i pozitivan demografski trend jer je broj umrlih i dalje veći, a podaci za 2021. očekuju se uskoro. Primjerice, 2020. prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na području naše županije rođeno je 952-je djece, a u isto vrijeme umrlo je 1654-ero. Dodajmo i kako Zavod ima drukčiju metodologiju i u broj rođenih uzima svu djecu rođenu u bolnici u Koprivnici, čak i onu koja teritorijalno ne pripadaju našoj županiji. Isto tako treba znati da se određen broj roditelja s područja naše županije odlučuje na porod u drugim županijama.

Negativan prirodni prirast, dakle u 2020. „zaustavljen“ je na 702, a kad bi se u obzir uzele i migracije koje su također s negativnim predznakom, jasnije je zašto godišnje naša županija izgubi gotovo 1000 stanovnika.

Jedine županije koje su prema Ministarstvu uprave u plusu po broju rođene djece (upisane u matice) su Splitsko-dalmatinska, Istarska, Vukovarsko-srijemska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Zadarska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska te Grad Zagreb. Mi, Međimurci, Karlovčani, Dubrovčani i recimo Brođani nismo te sreće. I za kraj ipak nešto zanimljivo, Ministarstvo uprave objavilo je i najčešća imena muške i ženske djece u 2021. Tu već neko vrijeme nema iznenađenja, a najčešća su kratka, tradicijska ili biblijska imena. Najčešća muška imena rođenih beba lani su bila Luka, David, Jakov, Ivan, Roko, Petar, Mateo, Niko, Matej, Fran, Josip i Noa, a ženska Mia, Lucija, Nika, Rita, Ema, Mila, Marta, Sara, Ana, Dora, Eva i Elena.

ŽupanijaRođeni ’21.Rođeni ’20.Razlika
Koprivničko-križevačka774796-22
Varaždinska1413132885
Međimurska10971129-34
Virovitičko-podravska65061832
Bjelovarsko-bilogorska565583-18

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Držanje životinje bez nadzora

Pas pobjegao iz dvorišta i ugrizao starijeg muškarca

Za nove klupe i kućice, sadnju stabala i voćaka...

Dobili 20 tisuća eura za poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI