Depresija kod žena: Najčešći okidači su trudnoća,rođenje, ciklus, menopauza

Danas sam depresivna“, ili „ovo me baca u depresiju“, pa „zašto si tako depresivna?“… Nema žene koja u nekom trenutku u životu nije rekla ili doživjela nešto slično. U godinama pandemije, od kojih je prva daleko iza nas, a druga je već pri kraju, ovo su postale uobičajene poštapalice.

Ipak, ovi izrazi u svakodnevnom životu, potaknuti svakodnevnim situacijama, nisu ono što se medicinski i klinički naziva depresija.

Ima li „ženske“ i „muške“ depresije?

Depresija je bolest koja uzrokuje ozbiljne poremećaje u sferi osjećaja, razmišljanja, svakodnevnog funkcioniranja kao što su spavanje, jedenje, rad i drugo. Depresija ne prolazi sama od sebe, kada se promijene vanjske okolnosti. Depresiju je potrebno liječiti – to je dalje u domeni psihijatra.

Ima li depresija spolna obilježja? Ima li „ženske“ i „muške“ depresije? Općenito govoreći ne, depresija je depresija, modeli liječenja su isti u oba spola.

No, neki životni događaji u životu žene mogu biti okidač za razvoj depresije, kao što su trudnoća, rođenje djeteta, bolne faze menstruacijskog ciklusa, menopauza.

Neki životni događaji u životu žene mogu biti okidač za razvoj depresije

Tako govorimo o perinatalnoj (tijekom trudnoće) i poslijeporođajnoj (po rođenju djeteta) depresiji, o premenstrualnom disforičkom sindromu (što nije isto kao blaga, uvjetno rečeno inačica, „PMS“, premenstrualni sindrom), o perimenopauzalnoj depresiji.

Sve je navedeno u stručnoj literaturi dobro poznato i objašnjeno. Za širu populaciju važno je znati da neke promjene raspoloženja, neke „crne“ misli, pospanost i dugotrajniji umor, poremećaji hranjenja i slično u trudnice ili novopečene majke, u žene najčešće sredinom menstruacijskog ciklusa ili pred menstruaciju, u žene perimenopauzalne dobi, … nisu uvijek njezin hir, nešto što će „je pustiti“ samo od sebe; da to nisu trenuci ili periodi kada je treba pustiti samu, „da se smiri“ i slično.

Neke žene inače više vole samoću, pa i ovakve periode prolaze same. No i one, a pogotovo one koje su društvenije, trebaju potražiti pomoć kada primijete ili osjete da se ipak događa nešto neuobičajeno, nešto što ne prolazi kao inače, nešto zbog čega su ipak zabrinute. Nekada će te promjene prije uočiti okolina, nekada žena sama.

Vapaji za pomoć žene u nekom od navedenih stanja trebaju se ozbiljno shvatiti i treba na vrijeme potražiti stručnu pomoć. U suprotnom, mogu nastati ozbiljne posljedice, a kao najcrnji scenarij zanemarivanja i ignoriranja problema i letalni ishod.

„Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa.“ (Schopenhauer)

Izvor: Zdravobudi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI