Depresija u muškaraca: Često ju prikrivaju alkoholom, teže se odlučuju potražiti pomoć

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako su muškarci manje skloni depresiji od žena, tri do četiri milijuna muškaraca u SAD-u oboli od ove bolesti. Muškarci teže priznaju depresiju i liječnici je zato teže dijagnosticiraju.

Stopa samoubojstava u muškaraca četiri je puta viša od žena, iako ga pokušava više žena. Zapravo, nakon navršene 70. godine povećava se stopa samoubojstava u muškaraca, i dosiže najvišu vrijednost nakon 85. godine. Depresija može utjecati na tjelesno zdravlje muškaraca na drukčiji način nego na žene.

Nove studije pokazale su da, iako je depresija povezana s povećanom opasnošću od koronarnih bolesti i u muškaraca i u žena, samo muškarci imaju visoku stopu smrtnosti.

Depresija je u muškaraca često prikrivena alkoholom ili drogama, ili društveno prihvatljivom navikom prekomjernog rada. Depresija se tipično pojavljuje u muškaraca, ne u osjećaju beznadnosti i bespomoćnosti, nego razdražljivosti, bijesu i obeshrabrenosti; zato je teško prepoznati depresiju u takvih muškaraca. Čak ako muškarac i shvati da je depresivan, teže će potražiti psihološku pomoć nego žena.

Ohrabrenje i podrška brižnih članova obitelji može puno toga promijeniti. Na radnom mjestu, osoblje za profesionalnu pomoć ili programi mentalnog zdravlja mogu biti od pomoći ljudima da shvate i prihvate depresiju kao stvarnu bolest koju je potrebno liječiti, psihoterapijom i psihološkim savjetovanjem kao prvim korakom, savjetuje psihoterapeutkinja Iva Stasiow.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI