DERU NAS GDJE STIGNU Branko kukuruz prodaje za kunu, a na Jadranu kuhani trže za 20 kuna

Svoj urod Branko prodaje na đurđevačkoj tržnici, a veliki dio vozi u Zagreb jer je u Podravini teško na tržište plasirati sve klipove


Autor: podravski.hr — 25.08.2018. / 8:59 Aktualno

Branko Miletić sa svojim kukuruzom za kuhanje i pečenje

Sezona je berbe kukuruza pečenjaka, a uzgajivači zadovoljno trljaju ruke jer su prinosi dosta dobri. Branko Miletić iz prigradskog naselja Sveta Ana kod Đurđevca u ovoj je sezoni pečenjake posadio na tri rala, a prema njegovoj procjeni, prinosi će iznositi oko 35.000 klipova po ralu.
– Vremenske prilike ove su godine idealne za sve sorte kukuruza pa tako i za pečenjak. U protekla dva mjeseca palo je dovoljno kiše i nakon dugo vremena nije nas pogodila suša pa sad imamo jednu od boljih berbi – priča nam Branko.
Cijena jednog klipa prave ljetne poslastice trenutno je jednu kunu pa će svi oni koji se bave uzgojem pečenjaka u ovoj sezoni profitirati. Svoj urod Branko prodaje na đurđevačkoj tržnici, a veliki dio vozi u Zagreb jer je u Podravini teško na tržište plasirati sve klipove.
– I u Zagrebu uspijevam zasad dobiti kunu po klipu pa ću s pečenjakom sigurno biti u plusu – dodaje Branko Miletić.
Prije je, kaže on, pokušavao pečenjake prodavati i po Dalmaciju, no to se nije isplatilo bez obzira na to što na Jadranu preprodavači “trže” skuhani klip po paprenim cijenama koje se kreću od desetak do čak 20 kuna na nekim otocima.
– Znao sam otići do Zadra i čim su veliki kupci vidjeli registarsku oznaku mog kombija, spuštali su cijenu. Znali su da mi se ne isplati okrenuti se i vratiti doma s klipovima koje sam dovezao – kaže Branko Miletić.
Za povećanje uzgoja pečenjaka, ističe Branko, nužno je imati sigurno tržište. Kako se sve više poljoprivrednika okreće uzgoju pečenjaka, trenutno ne razmišlja o povećanju.
– Tri rala sasvim je dovoljno da se dođe do solidnih prihoda, a ako će potražnja rasti, onda ću razmišljati o eventualnom povećanju uzgoja – zaključio je Branko Miletić. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ