DESETLJEĆE STRAVE I UŽASA Tko su domaći monstrumi osuđeni za najteže zločine i ubojstva

Omamili su umirovljenika tabletama, a kad se onesvijestio odvezli ga do šume u kojoj ga je Lukić polio benzinom i zapalio


Autor: podravski.hr — 08.11.2017. / 21:39 Crna kronika

Stjepan Rošker: 40 godina zbog četverostrukog ubojstva

Zadnjih desetak godina na području Koprivničko-križevačke županije dogodilo se nekoliko strašnih zločina koji su potresli cijelu državu. Naš portal donosi dossier, svojevrsni presjek najvećih presuda za ubojice, otmičare, nasilnike. Uz samo jednu poruku – ne ponovilo se.
Prvu zločinačku ‘ligu’ čine najgori ubojice koji su pravomoćnim presudama osuđeni na maksimalne kazne zatvora od 40 godina: Križevčanin Stjepan Rošker, Dražen Dorčec iz Kalinovca i Zagrepčanin Pero Lukić. Svakako najgori zločin počinio je Stjepan Rošker, Križevčanin kojemu u krvavom pohodu 28. veljače 2009. godine zbog svađe oko zemljišta nije bilo važno koliko će ljudi ubiti. Trenutačno služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva četvero nedužnih ljudi, među kojima je bila i maloljetna mu nećakinja.
S puškom u rukama upao je u obiteljsku kuću u Lepušićevoj ulici u Križevcima i pucao u svog bratića Sinišu (43), njegovu 14-godišnju kćer i svoju nećakinju Jasminu i Sinišinu majku Đurđicu (63). Pucao je i u momka druge bratićeve kćeri, mladog nogometaša Tihomira Matoića (19), koji se sasvim slučajno našao u kući, a preminuo je dan kasnije u bolnici. Da je bilo još koga, Rošker bi vjerojatno i njega smaknuo. Nakon kraćeg skrivanja uhićen je, osuđen i sada izdržava kaznu.
Prije tog zločina najgori je bio dvostruko ubojstvo tijekom pljačke poslovnice Fine u Đurđevcu 14. listopada 2006. godine, a počinio ga je, zbog kockarskih dugova, Dražen Dorčec iz Kalinovca. Miran i povučen, potajno je kockao i natukao dug od oko 300.000 kuna.

Dražen Dorčec: zbog pljačke i ubojstva dva čovjeka 40 godina zatvora

Kobnog je dana u 9 sati ujutro ušao u Fininu poslovnicu i bešćutno pucao u zaštitara, svog rođaka Miroslava Benšića, te umirovljenika Miroslava Matiševa. Ukrao je više od 320.000 kuna, a nakon izlaska svojim je žrtvama ‘za svaki slučaj’ ponovno pucao i u glavu, da ne prežive. Dorčec je uhićen i osuđen na 40 godina robije, a kaznu izdržava u kaznionici u Lepoglavi.
Treći najveći zločinac nije ‘domaći’, već ga uz naš kraj veže mjesto zločina. Riječ je o Peri Lukiću iz Zagreba, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva umirovljenika Hrvoja Filipovića u šumi Ravenščak nedaleko od Križevaca. Lukić i njegova izvanbračna supruga Marica Duvnjak imali su dobro izrađeni plan kako opljačkati usamljenog starca. Oglasom za druženje, koji je zapravo bio mamac, doveli su umirovljenika u stan u Zagrebu.

Pero Lukić: osuđen na 40 godina zbog ubojstva iz koristoljublja

Omamili su ga tabletama i pićem, a kad se onesvijestio, iznijeli su ga iz stana, posjeli u automobil i odvezli do šume, u kojoj ga je Lukić zapalio. Dan-danas nije poznato je li umirovljenik bio živ dok je gorio. Nakon zločina, Lukić se sa suprugom vratio u Zagreb i krenuo trošiti ukradeni novac koristeći i kartice ubijenog. Pravdu je dočekao samo Lukić, koji je osuđen na robiju, dok je supruga umrla u zatvorskoj bolnici od karcinoma prije izricanja presude.
Ubojstvo Ivice Kralja u koprivničkome Štaglincu 31. siječnja 2014. godine stavlja Ivana Štrkalja iz Glogovca na popis najgorih domaćih zločinaca. Presudom Županijskog suda u Varaždinu osuđen je na 26 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje.

Ivan Štrkalj: Zatukao čovjeka čekićem – 26 godina zatvora

Čekićem je, zbog bezobzirne osvete, dvaput udario Kralja i ukrao mu novčanik s karticom i novcem, a nakon toga ga je dokrajčio s još dva udarca čekićem. Uhićen je nekoliko dana nakon ubojstva, a tada je otkriven stravičan povod ubojstvu. Štrkalj je već prije opljačkao Kralja, zbog čega je osuđen na godinu dana zatvora, a kada je dobio ‘plavu kovertu’ s pozivom za odsluženje kazne, odlučio mu se osvetiti i ubiti ga. (ke)
FOTO: ARHIVA