Dete, idi kam oćeš, svejedno nemaš kam!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše: Vladek Antolaš Mastermind

Joj, kak su meni išle na živce priče mog pokojnog tate i njegove ekipe, a sve stanu u jednu rečenicu: „ Eeee, dok smo mi bili mladi, to je bilo drugač, vi se uopće ne znate zabavljati“.

A kak je to bilo ?

Mama je z babom išla na zabavu, neš ti zabave. Tata je z opatijom v žepu najlon košulje okolo lafanderal i škical kad bude baba terijer otišla na zahod, a na tom wc-u pak (ako ga je bilo), sve su redom bili čučavci.
Jaka zabava, nema kaj. Pa onda nije bilo zabave da netko ne bi po nosu dobil.       

Navodno su se granice Peski, Centar, Novo Selo i Ledine strogo poštivale, ko je mosta prešel, taj je po tamburi dobil.

Sad ja, dok se naše mladosti sjetim, a ne sjećam je se puno jer je zabava trajala toliko dugo da smo često ostajali bez filma, sad bih ja mladima trebao opet dati do znanja ,, Eeee, dok smo mi bili mladi, to je bilo drugač, vi se uopće ne znate zabavljati“. Malo morgen, ja nemam srca. Dobro, ajd’ da je bilo epski, bilo je, da smo se smucali – jesmo, da smo ponekad posrknuli mulja – jesmo, a bila je i kod nas pokoja razbijena tintara. Jedina razlika je ta da nas nisu babe nadzirale i da su čučavci evoluirali u školjke.

A kaj sad s ovima danas mladima, našom online generacijom, ma oni se sigurno ne znaju zabavljati kao mi, oni samo u te mobitele zure, da se barem cmakaju na klupicama.

No, da prvo razjasnimo. Danas te iste babe koje propitkuju mentalno zdravlje mladih bolje u mobitele bulje od njih, to se Tv Vatikan na Youtubeu prati, to se ima aplikacije za goblene, glas župe se čita na fejsu, to se osmrtnice čitaju online, oglase za ženidbu udovci daju, a čak padne i neki flert.

Ispada da je moja generacija 40 + izgubljena u sredini, no nije to tema, vratimo se na mlade.

Sad ozbiljno, današnji mladi se ne znaju za-ba-vlja-ti! Ma figa friška!
Mladi se danas itekako dobro zabavljaju, snalaze se, izbjegavaju obveze, fantaziraju, popiju i oni (sve točno kako smo i mi), a internet koriste samo kao alat da dohvate više zabavnog sadržaja. Često se smiju sami u sobi, a opet su uvijek u nekom društvu baš preko mrske nam tehnologije.

Stručnjaci kazuju da to nije baš zdravo za razvoj mlade osobe, da je važan socijalni kontakt za izgradnju osobnosti i gle ironije, došla korona i stručnjaci zabranili mladima socijalni kontakt.  Sve pada u vodu i te iste mlade ljude svi zaboravili, njima vrijeme neumoljivo teče, a mladost izmiče i bojim se da se ne bi po prvi put u redoslijedu dogodilo da oni svojoj djeci moraju reći: „ Eee, vi se stvarno bolje zabavljate od nas.„

Kako sad da ta djeca budu normalna, pitam se. 

Da sam mlad i da živim tu u Đurđevcu, Koprivnici ili Križevcima, mislim da bih  ostario u sekundi jer vidim da nema frtalj noćne scene poput Citadele, Papillona, Željezničara ili Podravca, a bogme nema ni vatrogasnih zabava iz vremena mojih roditelja, niti čehanja perja iz vremena moje babe.

Ako gledamo politički, tužno je da su najčešća želja lokalnih izbora starački domovi, uređena groblja, beton i asfalt, a mladi duh nam djeci curi kroz prste ili barem to tako meni izgleda.

Pa tako, dok mene moje dijete pita može li u izlazak, ja mirne duše velim:
„Dete, idi kam oćeš, svejedno nemaš kam“.

Vladek Antolaš Mastermind
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI