DETEKTIVKA ZA GLJIVE Najiskusnija podravska beračica otkrila nam je tajnu kako pronaći vrhunske vrganje

Prava je zabluda da se vrganji prilikom branja ne smiju iščupati iz zemlje, tvrdi Slavica


Autor: podravski.hr — 18.09.2018. / 11:02 Aktualno

Slavica Dukarić ipak nije otkrila gdje bere vrganje

Bila je to ljubav na prvi pogled, veli Slavica Dukarić iz Peščenika nedaleko od Koprivnice. Prvog vrganja ubrala je kao trogodišnjakinja, s ocem. Veza je ostala strastvena, teče tome već 71. godina. Pristala je s čitateljima Podravskog lista podijeliti glavne tajne zanata, koje je otkrila u više od sedam desetljeća intenzivnog vrganjevanja. Najprije, gdje rastu?

– Nema ih svugde i nema ih navek. Kad idete po šumi i vidite da stare staze ‘procvatu’, to je to. Bijele su ko da ste ih pošpricali vapnom. Nakon toga, za tjedan dana evo vrganja. Da, zemlja cvate! Prvi put to čujete? Je, to je istina. To sam sama skužila kroz godine. To bijelo nije cvijeće, nego neka vrsta žila po zemlji – otkriva Slavica, ali je točne lokacije odlučila zadržati za sebe.

Nadalje, kaže, vrganj neće rasti ondje gdje nema neku žilu ili korijen stabla u blizini.

U najnovijem broju Podravskog lista pročitajte Slavičine tajne

– Kad se vruši bukva, il hrast, više ih tam nebu. I vrganj, kad ga pogledate, više nebu rasel. Proverila sam stoput. A to mi je još tata rekel kad sam bila mala. Nijednoj drugoj gljivi to ne smeta. Vrganj je čudesna gljiva – otkriva Slavica.

Domeće kako je prava zabluda da se vrganji prilikom branja ne smiju iščupati iz zemlje, nego se moraju odrezati pri dnu stručka.

– Jemput sam na jednom mestu sve porezala, a na drugom sve popukala. Tam gde sam ih rezala, druge godine više nije bilo nijedne, a prije sam ih nabrala valjda za dvoje tačke. A tam gde sam ih pukala, i dalje je bilo sve puno – uvjerava nas Slavica.

Ova godina, prema njezinu sudu, zasad nije bila bogznakako rodna – nešto malo vrganja na proljeće. A i inače nije kao nekad.

Najveći joj je „ulov“ bio vrganj od kilograma i devedeset dekagrama, prije nekih 20 godina. Prisjeća se da mu je stručak bio debeo kao klobuk. Pronašla ga je u jesenskom dijelu sezone, kakva upravo počinje.

Više o Slavičinim tajnama i kako najbolje pripremiti ovu poslasticu pročitajte u najnovijem broju Podravskog lista. 

FOTO: NIKOLA WOLF