DEVET GODINA AGONIJE Vrijedne nekretnine na bubnju, vjerovnici traže čak 16,5 milijuna kuna

Kroz godine je, pak, većinsko vlasništvo stekao kontroverzni koprivnički poduzetnik Ivan Međimurec, no ni pod njegovom palicom tvrtka nije prosperirala


Autor: podravski.hr — 19.05.2018. / 15:44 Aktualno

Kome će pripasti vrijedna nekretnina pored kolodvora?

Do kraja ove godine napokon bi se mogao dovršiti stečaj koprivničke tvrtke Podravsko gospodarstvo, koji traje još od ožujka 2009. godine, dakle umalo puno desetljeće. Trgovački sudovi ovih su dana oglasili prvu stečajnu dražbu negdašnje tvrtkine upravne zgrade u koprivničkoj Kolodvorskoj ulici te farme koju je tvrtka imala u Ostrvici kod Gospića, a uskoro će na licitaciju i negdašnje Pletarstvo u Legradu.

Ukupna procijenjena vrijednost tih nekretnina impozantnih je 16,5 milijuna kuna. Početna cijena zgrade, dvorišta i parkirališta u Kolodvorskoj bit će oko četiri milijuna kuna, farme kod Gospića oko tri milijuna kuna, a Pletarstva 9,5 milijuna kuna.

– Stečaj je proglašen nakon što je račun tvrtke bio blokiran gotovo 500 dana, a dug je iznosio 77 milijuna kuna. Ove tri nekretnine zadnje su što je ostalo od imovine Podravskoga gospodarstva te očekujem da će se one prodati do kraja godine, nakon čega ću moći zaključiti stečajni postupak – kazao nam je stečajni upravitelj Zlatko Kosec.

 

Bivši vlasnik, kontroverzni poduzetnik Ivan Međimurec

 

Sve tri nekretnine godinama su već prodavane u ovršnim postupcima koje su pokrenule Croatia i negdašnja Hypo banka zbog nevraćenih kredita. Farma u Gospiću na bubnju je bila još od 2006. godine, no ništa se nije uspjelo prodati, pa su sudovi ovrhe obustavili.

– Sve to vrijeme mi smo mogli biti samo promatrači i zbog toga se stečaj nije mogao zaključiti. Sada su se stekli uvjeti za prvu stečajnu dražbu – objasnio je Kosec.

Podravsko gospodarstvo godinama se razvijalo kao dio Podravke i naraslo je u veliki poljoprivredni kombinat koji je imao farme stoke i proizvodnju sjemena. No, u 90-tima je zapalo u teškoće i godine 1996. Podravka ga je dezinvestirala kao gubitaša, a kupili su ga radnici, kojih je u to doba bilo 200-njak.

Kroz godine je, pak, većinsko vlasništvo stekao kontroverzni koprivnički poduzetnik Ivan Međimurec, no ni pod njegovom palicom tvrtka nije prosperirala. Štoviše, protiv Međimurca su pokrenuti brojni postupci zbog sumnje u gospodarski kriminal, a neki se još uvijek vode.

Zadnjih 60-ak radnika Podravskog gospodarstva bez posla je ostalo 2011. godine, nakon što su, već u stečaju, prodane farme u Hlebinama, Delovima i Đelekovcu. Do danas su prodani i svi strojevi, vozila i oprema, kao i skladišta koja je tvrtka imala u Osijeku i Zagrebu. Da su sudovi tri preostale nekretnine uspjeli prodati u ovršnim postupcima, od Podravskog gospodarstva već odavno ne bi ostalo niti „p“.

– Ne mogu, naravno, predvidjeti u kojemu će se dražbenom krugu i po kojoj cijeni prodati ove preostale nekretnine, ali mogu reći kako interes postoji. Za zgradu u Kolodvorskoj, recimo, zainteresirane su neke osiguravateljske i trgovačke kuće – otkrio je Kosec. (hš)

 

FOTO: NIKOLA WOLF