Dezodoransi (ne) uzrokuju rak dojke

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Možda ste čuli da postoji veza između dezodoransa i raka dojke. To je zato što mnogi antiperspiranti sadrže spojeve na bazi aluminija za koje se pretpostavlja da, ako ih koža apsorbira u blizini područja dojke, utječu na estrogenske receptore stanica dojke, prema Američkom društvu za rak.

– Neki su znanstvenici sugerirali da upotreba spojeva na bazi aluminija u antiperspirantima može biti faktor rizika za razvoj raka dojke – objašnjavaju.

No, Nacionalno društvo za borbu protiv raka primjećuje da “niti jedan znanstveni dokaz ne povezuje upotrebu ovih proizvoda s razvojem raka dojke.” To je zato što je teško utvrditi uzroke raka. Na primjer, studija iz 2003. objavljena u European Journal of Cancer Prevention pokazala je da je rak dojke ženama koje su redovito koristile dezodorans dijagnosticiran u mlađoj dobi od žena koje ga nisu redovito koristile.

Ipak, istraživači su zaključili da su kombinirane navike vjerojatne za ovu raniju dob dijagnoze, no nije jasno na što se točno misli.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI