DI SU PARE Kriminalistička policija istražuje milijunski manjak u gradskoj radiopostaji

Modus "izvlačenja" novca s Radija Križevci, prema našim sugovornicima, mogao je biti takav da se novac od slušatelja koji su, primjerice, „živom“ lovom naručivali želje i pozdrave ili druge usluge dijelom stavljao „na stranu“


Autor: podravski.hr — 20.07.2018. / 18:28 Aktualno

Danica Čataj, bivša direktorica radiopostaje

Kamo je nestalo više od milijun kuna „izvučenih“ iz Radija Križevci – pitanje je koje već tjednima zaokuplja križevačku javnost, a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća postavio ga je i nezavisni gradonačelnik Mario Rajn.
Njegova administracija lani je naručila reviziju poslovanja radiopostaje koja je u 40-postotnom gradskom vlasništvu, a ona je pokazala da za više od milijun kuna „potraživanja od radnika“ nema pokrića u dokumentaciji. Pitanje „gdje su pare“ postalo je i prvorazredno političko pitanje na relaciji Rajn – bivši gradonačelnik Branko Hrg, a odgovor na njega ipak bi mogli dati jedino brojni sudski i istražni postupci koji su pokrenuti.
Dubioze na radiopostaji s gradskom koncesijom prvi su put u javnost izbile prije tri godine, kada je tvrtka Radnik, tadašnji vlasnik 34,8 posto dionica, posumnjala da s radiopostaje nestaje lova. Revizija koju je tvrtka dala napraviti to je i pokazala, pa je uskoro smijenjena dugogodišnja direktorica Danica Čataj i na njezino mjesto postavljen je Maurizio Novosel. Radnik potom prodaje svoj udjel koprivničkom poduzetniku Mladenu Švaci.
Nakon lanjske smjene vlasti na čelu grada, Rajn nalaže novu reviziju poslovanja, koja, među ostalim, utvrđuje kako je „isparilo“ najmanje milijun kuna, a uskoro će se pojaviti i porezne dubioze teške oko pola milijuna kuna.
Vidjevši to, iz Radija Križevci izlazi Švaco te svoj udjel prodaje Tihomiru Komljenoviću, menadžeru jedne zdravstvene kompanije i poznatom križevačkom šahistu. On početkom godine postaje i direktorom Radija.
– Stanje koje sam zatekao bilo je više nego katastrofalno. Negativan kapital iznosio je oko milijun kuna. Uspio sam izbjeći pokretanje stečaja i gubitak frekvencije za gradsko područje. Dug je smanjen za 250.000 kuna i u ovome trenutku Radio posluje poprilično dobro. Druge izjave ne mogu davati s obzirom na to da su u tijeku sudski procesi i kazneni postupci – bilo je jedino što je Komljenović želio kazati prošli tjedan.
Iz njegova izvješća koje je podnio Gradskome vijeću Križevaca vidi se kako je dao izvanredan otkaz negdašnjoj direktorici Danici Čataj te poslovno uvjetovan otkaz Mauriziju Novoselu, a protiv njih je podnio i kaznene prijave.
U njima se Danicu Čataj sumnjiči da je otuđila oko 440.000 kuna te kako nije uredno vodila poslovne knjige, što je rezultiralo naknadnim zaduženjima i zateznim kamatama od još oko 400.000 kuna. Kazneno je, kao sudionica tog navodnog „izvlačenja love“, prijavljena i negdašnja računovotkinja Anđelka Tukša, dok je Novosel prijavljen zbog navodnog prikrivanja rabota koje su se događale za njegove prethodnice.
– Nemam nikakvih komentara – bilo je jedino što je Danica Čataj prošli tjedan željela reći na našu zamolbu da ispriča svoju stranu priče.
Ona je ustala tužbom protiv svog izvanrednog otkaza i taj je postupak u tijeku.

Tihomir Komljenović, novi direktor radija

Prema našim sugovornicima upućenima u stanje na Radiju Križevci, poslovanje se godinama odvijalo u najmanju ruku neuredno i sve dok Mirko Habijanec, predsjednik uprave Radnika, nije 2015. godine lupio šakom po stolu te naložio reviziju poduzeća u gradskom suvlasništvu koje nije imalo vanjsko knjigovodstvo, nego je te poslove obavljala Anđelka Tukša.
Ipak, sve do Rajnova dolaska u gradonačelničku fotelju gradska uprava nije pokazala volju da raščisti situaciju u poduzeću u kojoj Grad ima vlasnički udjel od 40,8 posto.
Modus “izvlačenja” novca s Radija Križevci, prema našim sugovornicima, mogao je biti takav da se novac od slušatelja koji su, primjerice, „živom“ lovom naručivali želje i pozdrave ili druge usluge dijelom stavljao „na stranu“, a dnevni bi se promet „naštimavao“. No, je li tome bilo doista tako, trebali bi pokazati pravosudni procesi.
Oni bi trebali dati i odgovor na pitanje svih pitanja: gdje su pare. Odnosno, je li najmanje milijun kuna, koliko je prema tvrdnji Rajnove administracije, nestalo s Radija Križevci završilo u privatnim džepovima ili je „mrk omastio“ još netko?
Dok do odgovora ne dođe, Radio Križevci i dalje su u teškoj financijskoj situaciji. Iako smanjen, dug je još oko 100.000 eura, a radiopostaja vapi za obnovom tehnike i za kadrovskim pojačanjima.
Prema neslužbenim informacijama, Komljenović je nakon svog dolaska Radiju dao pozajmicu kako bi mogao prebroditi najkritičnije razdoblje i podmiriti tekuće troškove.
Nslužbeno se doznaje kako će suvlasnici Radija Križevci uskoro na stol dobiti prijedlog da financijske dubioze iz prošlosti riješe dokapitalizacijom, odnosno da pokriju dugove razmjerno svojim udjelima. To bi de facto značilo da, uz samog Komljenovića, Grad Križevci te Općine Sv. Petar Orehovec i Sv. Ivan Žabno, koje imaju osam i 6,4 posto suvlasništva, javnim novcem zapune rupu nastalu mogućim kriminalom. Hoće li na to pristati? Vidjet ćemo uskoro. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF