DI SU PARE Mijo: Netko mi je iz kuće ukrao 62.000 kuna, a sad kažu da ga je namjerno spalila moja stara majka

Državno odvjetništvo nakon istrage odbacilo je Mijinu prijavu


Autor: podravski.hr — 18.12.2017. / 20:59 Aktualno

Mijo Božič pokazuje gdje je skrivao novac

Mijo Božić (66) iz Legrada kod Koprivnice tvrdi da su mu bezdušni pljačkaši iz kuće ukrali čak 62.000 kuna, i to dok je teško bolestan nakon komplicirane operacije ležao u bolnici. Međutim, tijekom istrage te krađe, kako sam kazuje, zakazale su sve državne službe pa se lopov još nije pronašao.
U vrijeme kad se oporavljao od teške operacije prostate u bolnici u Beču, a radi se o razdoblju od sredine veljače pa sve do kraja lipnja ove godine, nestao je spomenuti novac koji je, kako nam otkriva, čuvao ispod sudopera u kuhinji.
– Prijavio sam krađu novca, i to značajnije svote, a na kraju je ispalo, pokušali su mi reći, da je novac spalila moja majka od 94 godine, i to, pazite, iz inata meni što joj nisam htio napraviti nadgrobni spomenik. Iz istrage se može zaključiti da sam ja taj novac potrošio. Sve to je nemoguće, ja sam to i dokazao, ali moja kaznena prijava je odbačena, a ja sam ostao bez novca i zadovoljštine da se pronađu počinitelji – ogorčen je Mijo Božić.
Novac, za koji tvrdi da je nestao, bio je skriven u njegovoj kući u Legradu. Za vrijeme dok se on oporavljao od operacije, kako tvrdi, u kuću su dolazile mnoge osobe, poznate i neznane, koje bi mogle nešto znati o krađi. Mijo tvrdi da policija i državno odvjetništvo nisu uzeli u obzir sve dokaze koji bi trebali pokazati da postoji osnovana sumnja da je upravo neki od posjetitelja ukrao ovaj novac.
– Istina je da sam uzeo novac s mjesta gdje ga je čuvala moja majka jer je na to mjesto došao miš koji je oštetio nekoliko novčanica pa sam ga ja pospremio na sigurno. Istina je i da sam dio novca potrošio na to kako bih platio ‘carinu’ za automobil i napravio neke radove na kući, to ne skrivam. No, ova svota koju sam prijavio bila je skrivena u mojoj kuhinji te je sva nestala – ogorčeno je objašnjavao Mijo Božić, koji je iznio svoju stranu priče.
– Dokazao sam svojom vlastitom istragom da su neki ljudi mogli doći do mjesta gdje je sakriven novac. Upozorio sam na činjenice da su neke osobe upravo u to vrijeme kada je novac nestao trošile poveće svote novca u trgovinama, a za to imam i izvode. Dokazao sam i da su neke od tih osoba koje su dolazile u kuću imale problematične odnose i neriješene financijske zavrzlame. Mislim da sam dostavio dovoljno podataka da istraga krene u tom smjeru – objasnio je Mijo.
Ipak, istražitelji nisu mogli sa sigurnošću ustvrditi da je u pravu.
– Naime, između oštećenika i njegove majke postoji sukob zbog novca, što oštećeni ne osporava. Također, postoji mogućnost da je njegova majka palila neki novac jer su pronađeni ostaci knjižice vjerskog sadržaja, za koju je on naveo da je u njoj bio pospremljen otuđeni novac, a nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na nepoznatog počinitelja, niti tragove nasilnog ulaska u kuću. Naposljetku, imajući u vidu i da su navodi oštećenog vezano uz novac koji posjeduje i gdje ga drži kontradiktorni, te da ni u dalje provedenim izvidima nisu potvrđeni njegovi kasniji navodi, ne može se zaključiti da bi nepoznata osoba otuđila novac iz oštećenikove kuće – piše u rješenju Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici, gdje je odbijena kaznena prijava koju je protiv nepoznate osobe podnio Mijo Božić.
Pokušali smo razgovarati i s Mijinom majkom koja nas je pustila u prostor u kojem živi, ali nije htjela dati nikakvu izjavu. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF