Dijagnosticirana potpuno nova bolest

Prošlog je ljeta liječnik 70-godišnjeg pacijenta, koji je završio na hitnoj nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo uslijed toplinskog vala, shvatio da mnogo ljudi ustvari ima problema – upravo zbog klimatskih promjena koje su toplinski val i uzrokovale, prenosi portal Istramet.

Bilo je to krajem lipnja, a Kanadu je pogodio nezapamćeni val vrućine. Šef hitne pomoći u manjem kanadskom gradu svjedočio je pogoršanju zdravstvenog stanja kod brojnih pacijenata, koji su inače patili od raznih bolesti, i kojima su ljetne vrućine dodatno otežale kvalitetu života.

Kada se nešto slično dogodilo jednom drugom pacijentu, koji je imao problema s disanjem nakon požara koji su podigli razinu štetnih čestica PM 2.5 u zraku, liječnik mu je u zdravstveni karton kao uzrok bolesti upisao, između ostalog, i klimatske promjene.

Iako je epidemija koronavirusa bila u punom jeku, ovaj je liječnik odlučio konzultirati se s liječnicima iz drugih gradova i krajeva Kanade, a koji su mu se odlučili pridružiti, i to u zajedničkoj inicijativi Liječnici i medicinske sestre za planetarno zdravlje (Doctors & Nurses for Planetary Health), kojom žele ukazati na zdravstvene probleme diljem svijeta, čiji uzrok leži upravo u klimatskim promjenama.

Kroz istu se inicijativu zalažu i za proglašenje ekološki izvanrednog stanja te zabranu sufinanciranja industrije fosilnih goriva.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI