Dijete vam često mokri po noći? Evo zašto i što možete učiniti…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Noćno mokrenje čest je problem u dječjoj dobi, oko 20 posto petogodišnjaka mokri noću u krevet. Danas znamo da uzrok noćnom mokrenju u pravilu nisu psihički problemi djeteta te da se noćno mokrenje u većini slučajeva može uspješno liječiti.

Većina djece stekne kontrolu mokrenja i stolice do navršene četvrte godine života. Uobičajeno se najprije uspostavi kontrola stolice noću, a potom i tijekom dana. Zatim dijete nauči kontrolirati mokrenje danju, a zadnja se uspostavlja kontrola mokrenja tijekom noći. Noćno mokrenje (enureza) po definiciji je nehotično mokrenje u krevet djeteta starijeg od pet godina.

Enureza može biti primarna (dijete nikad nije bilo u kontinuitetu šest mjeseci suho noću) i sekundarna (dijete koje je ponovno počelo mokriti noću nakon što je kroz bar šest mjeseci bilo suho svaku noć). Jednostavnom, monosimptomatskom enurezom nazivamo noćno mokrenje uz sasvim normalno mokrenje tijekom dana, a nemonosimptomatska enureza je stanje u kojem pored noćnog mokrenja postoje tegobe s mokrenjem i tijekom dana (učestalo mokrenje, bijeg mokraće, otežano mokrenje uz naprezanje, tanak i isprekidan mlaz urina….).

Najčešći oblik noćnog mokrenja je primarna monosimptomatska enureza (dijete starije od pet godina koje oduvijek mokri noću u krevet, a danju mokri normalno). Javlja se kod oko 15-20 posto petogodišnjaka i ima dobru prognozu, sa svakom idućom godinom oko 15 posto te djece spontano postaje suho noću. Ipak, noćno mokrenje zadrži se kao problem do odrasle dobi kod oko jedan posto pacijenata.

Kako bi dijete noću ostalo suho, volumen noćnog urina ne smije premašiti kapacitet mokraćnog mjehura. Kod djece koja noću mokre u krevet često je odgođeno uspostavljanje dnevnog ritma izlučivanja antidiuretskog hormona iz hipofize koji nam omogućuje stvaranje koncentriranog urina noću. Zato ta djeca noću izlučuju veliki volumen razrijeđenog urina. Pritom su djeca s noćnim mokrenjem često ‘tvrdi spavači’ te se na signal punog mokraćnog mjehura ne probude, nego se pomokre u krevet i neometano nastave spavati. Ponekad uz to postoji problem smanjenog kapaciteta mokraćnog mjehura i noćna hiperaktivnost mjehura.

Kod ovog oblika noćnog mokrenja postoji jasna obiteljska sklonost te je vjerojatnost da će dijete mokriti u krevet oko 45 posto ako je jedan od roditelja imao isti problem, a čak 75 posto ako su oba roditelja imala enurezu.

Dijete koje ponovno počne mokriti u krevet nakon što je u kontinuitetu bilo suho više od šest mjeseci često ima neki organski problem koji treba pokušati otkriti. Najčešće se radi o uroinfekciji, rjeđe o prvoj manifestaciji šećerne bolesti, dijabetes insipidusa ili neke bubrežne bolesti. Ponekad je pojava sekundarne enureze vezana uz neki za dijete stresan i traumatski događaj.

U slučaju nemonosimptomatske enureze, kada osim noćnog mokrenja postoje i jasni problemi s mokrenjem tijekom dana (učestalo mokrenje, kapanje urina, tanak i isprekidan mlaz urina, mokrenje uz naprezanje i slično), nužan je pregled pedijatrijskog nefrologa i detaljna nefrološka i urološka obrada.

Dijete s enurezom liječnik će detaljno pregledati, osobito obraćajući pozornost na donji dio leđa, spolovilo i noge. Uzet će anamnestičke podatke o usvajanju kontrole mokrenja i stolice, obrascu mokrenja, prehrambenim navikama djeteta i pijenju tekućine te o pražnjenju crijeva. Potrebno je napraviti nalaz urina i urinokulture te voditi 48-satni dnevnik pijenja i mokrenja. Iz dnevnika je moguće dobiti podatke o kapacitetu mokraćnog mjehura i volumenu noćnog urina. Ako se radi o nemonosimptomatskoj enurezi, obično je potreban ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura, mikciometrija (uroflow), urodinamsko ispitivanje i druge pretrage koje indicira pedijatar nefrolog ili urolog.

Kod djeteta s jednostavnim noćnim mokrenjem može se pokušati kroz 3-6 mjeseci primjena režima pijenja i mokrenja. Dijete ne smije piti tekućinu 2 sata prije odlaska na spavanje, navečer ne smije jesti slanu hranu niti bilo kakve napitke koji potiču izmokravanje (kakao, čaj, citrusi, gazirana pića…), te se prije spavanja primjenjuje dvostruko izmokravanje. Ako ovaj režim ne postigne uspjeh, može se pokušati liječenje dezmopresinom (antidiuretski hormon) koji smanjuje volumen noćnog urina i daje dobar rezultat kod više od 70 posto djece. Druga metoda liječenja je primjena enureza – alarm aparata. Ovaj aparat ima senzor za vlagu koji reagira kada se dijete pomokri u krevet i budi dijete. Uz dobru motiviranost djeteta i roditelja za terapiju, ova metoda ostvaruje sličan uspjeh kao liječenje dezmopresinom te postiže da se dijete budi kad osjeti puni mokraćni mjehur.

Opstipacija u pravilu pridonosi težini kliničke slike, a može biti i jedini uzrok noćnog mokrenja jer puno crijevo pritišće na mokraćni mjehur i smanjuje mu kapacitet. Ako postoji neredovita i tvrda stolica, svakako je treba regulirati prije primjene bilo kakve druge metode liječenja noćnog mokrenja.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI