Diljem Podravine proždrljivi kukac poharao brojne nasade kupina, loze, oraha…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, u posljednjih nekoliko tjedana javilo im se najmanje desetak voćara iz Podravine zbog problema s, navode, velikim zelenim kukcima nalik zlatnim marama.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ističu kako se najradije hrane lišćem kupina, vinove loze, trešnje i oraha, a nakon samo dva do tri dana od listova ostaju samo lisne žile.

– Radi se o kornjašima, najvjerojatnije vrstama zeleni zlatar i lozin zlatar. Njihova pojava u Podravini nije novost, a ovogodišnja je populacija znatno brojnija nego prethodnih godina – navode u Ministarstvu i kažu kako su obje navedene vrste uglavnom zelene boje metalnog sjaja.

Petar Cik

Mnogi građani kazali su nam kako ih podsjećaju na hrušteve, mnogo poznatiju vrstu te porodice, a dio života kao ličinka-grčica provode u tlu.

– Odrasli oblici u Podravini se javljaju krajem lipnja i hrane se lišćem različitih vrsta voćaka. Do sada smo štete zabilježili na lišću oraha, lijeske, šljive, trešnje, vinove loze, maline i kupine te na jednoj parceli kukuruza. Kornjaši su vrlo proždrljivi, a s obzirom na to da se drže u velikim skupinama, u vrlo kratkom vremenu mogu napraviti veliku štetu tako da u potpunosti unište lisnu masu voćke. To može biti vrlo štetno u mladim voćnjacima – kažu stručnjaci iz savjetodavne službe u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsjetimo i kako su se prve značajne štete od ovih kukaca dogodile još 2003. godine u nasadima oraha i šljiva u okolici Đurđevca. Dojava o štetama na breskvama bilo je i 2004. godine, a 2010. godine su pak zabilježili jak napad na jednoj parceli kukuruza u blizini Koprivnice.

Stručnjaci navode i kako u posljednjih pet godina sve češće bilježe štete na lišću voćaka, osobito u nasadima trešnje, breskve i jabuke u Novigradu Podravskom te na orasima u Cvetkovcu. Također, 2019. godine prvi su put u Novigradu Podravskom zabilježili štete na plodovima bresaka u dozrijevanju.

– Ove su godine u Virju prvi put zabilježene značajne štete na lišću vinove loze. Ovogodišnja je proždrljivost i brojnost zlatara tolika da je jedan nasad oraha u punom rodu, veličine 0,3 ha, ostao bez čak 50 posto lisne mase – doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede gdje napominju kako u Hrvatskoj nema registriranih insekticida, no u nekim su voćnjacima korišteni pripravci na bazi deltametrina, registrirani za suzbijanje drugih štetnika, a pokazali su visoku učinkovitost.

Jedan od naših nagrađivanih vinara s virovskog područja Petar Cik kazao je kako se situacija popravila u odnosu na prije dva tjedna.

– Bilo je nešto štete, no na moju količinu nasada to nije ništa strašno. Bitno je samo da to voćari na vrijeme primijete i da reagiraju. Bili su kod mene iz Savjetodavne i rekli da postoje neki insekticidi koji pomažu, ali ne potpuno. Navodno se radi o generacijama kukaca koje se pojavljuju svake tri do četiri godine – rekao nam je Petar Cik, vinogradar i vinar iz Virja.

– U svakom slučaju, pojavu zlatara potrebno je uočiti na vrijeme jer u vrlo kratkom roku (od dva do tri dana) voćke ostaju bez velikog dijela lisne mase, prvenstveno mlađeg lišća – pojašnjavaju stručnjaci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI