Dino skrivio nesreću i štetu 50-ak tisuća kuna pa pobjegao – ne mora ništa platiti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički je Općinski sud nepravomoćno presudio kako Koprivničanac Dino više ne mora platiti niti kunu za štetu koju je prouzročio u prometnoj nesreći koju je skrivio i potom pobjegao s mjesta događaja. On je 7. listopada prošle godine nesreću skrivio u Reki u Radićevoj, udarivši u auto s leasinga koji je vozio Nenad.

Taj se auto potom odbio u betonsku ogradu. Dino nije ostao već je svojim autom pobjegao s mjesta. Nakon nesreće utvrđena je bila šteta od 49.000 kuna na udarenom autu s leasinga, a 6000 kuna na ogradi koju je polomio. Dino je, naravno, priznao kako je kriv za nesreću, njegovo osiguranje sve je namirilo i potom od njega regresno tražilo povrat novca jer su smatrali da je pobjegao jer je bio ili pijan ili drogiran. Ne samo da je Dino uz pomoć odvjetnika uspio dokazati da nije zato pobjegao nego će mu Adriatic osiguranje morati nadoknaditi i troškove postupka 3125 kuna s kamatama.

“Ne osporavam da sam skrivio nesreću, ne osporavam ni visinu nastale i isplaćene štete, međutim….”, branio se Dino i naveo kako je prema važećoj sudskoj praksi Vrhovnog suda za takve i slične slučajeve okolnost da se tuženik udaljio s mjesta prometne nezgode ne može smatrati odbijanjem podvrgavanju ispitivanja alkoholiziranosti.

“Prema tome nije bio pod utjecajem alkohola”, branio ga je odvjetnik koji je pridodao i kako se mora uzeti u obzir stajalište Ustavnog suda RH koji ukazuje na članak 118.st. 1. Ustava kojim je propisano da Vrhovni sud Republike Hrvatske kao najviši sud osigurava jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnosti građana te sukladno navedenom, Ustavni sud u svojoj odluci (broj U-III-3793/2007) ističe da su svi nadležni sudovi u RH dužni poštivati pravna stajališta Vrhovnog suda RH u cilju osiguravanja primjene zakona i ravnopravnosti građana.

Stoga tuženik navodi kako tužitelj nema valjani pravni osnov za regresno potraživanje prema tuženiku. Adriatic osiguranje sad se može žaliti i ima rok od 15 dana nakon što je Općinski sud odbacio njihov tužbeni zahtjev u cijelosti.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI