Dio građana će imati troškove, za naselja koja su ispala iz projekta postoji rješenje

Kako su ozbiljnije krenuli radovi na projektu aglomeracije Križevci, tako je sve više pitanja građana oko samih pojedinosti projekta. Primjerice, građane zanima kakvi će biti njihovi troškovi prilikom priključenja na nove priključke, što će biti s oštećenim prometnicama u sklopu samog projekta, ali i koji je plan s dijelom grada koje nije “upao“ u projekt aglomeracije.

No krenimo redom. Sam projekt aglomeracije prema prvotnom javnom natječaju za radove poskupio je za 50-ak milijuna kuna.  Ti troškovi, srećom, prihvaćeni su kao opravdani te je sad vrijednost cijelog projekta oko 300 milijuna kuna bez PDV-a. 

Udio sufinanciranja Grada povećao se s 15 milijuna kuna na gotovo 18 milijuna kuna, dok ostatak financira EU i Hrvatske vode. Dosad su već ugovorene četiri komponente, a među njima je i ona za izgradnju mreža vodoopskrbe i odvodnje vrijedna 231 milijuna kuna, koju će graditi Zajednica ponuditelja koju sadržavaju križevački Radnik i Zagorje gradnja.  Trenutno je na području aglomeracije priključeno 77 posto stanovništva na sustav javne vodoopskrbe, odnosno 63 posto na području pružanja vodnih usluga.

Neka su naselja ispala iz projekta aglomeracije, no kandidirat će ih na neke druge projekte

Projektom će se na sustav javne vodoopskrbe priključiti 2415 stanovnika, čime će priključenost na sustav javne vodoopskrbe na području aglomeracije iznositi 93 posto. Projektom će se postići smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu s trenutnih 32 na 25 posto. Na sustav javne odvodnje priključeno je 61 posto stanovništva aglomeracije odnosno 41 posto stanovništva na području pružanja vodnih usluga.  

Nakon provedbe projekta priključenost na sustav javne odvodnje na području aglomeracije s novih 4807 stanovnika iznosit će 91 posto, dok će se područje izvan obuhvata odvodnje pokriti odvozom sadržaja septičkih jama s novim vozilom/cisternom na novoizgrađeni pročistač, koji će se pak nadograditi  na treći stupanj pročišćavanja.

Prva nedoumica bila je hoće li građani imati kakvih troškova prilikom priključenja na novi priključak. To, kako smo doznali, sve ovisi o infrastrukturi koju građani trenutačno imaju u svojim kućanstvima. U projekt spada izrada priključka te okna priključaka. Tako oni koji već imaju priključke i instalacije od okna do svojih domova ne bi trebali imati previše troškova. No oni koji to nemaju, morat će si financirati radove od okna do kuće. No, svi ostali radovi, kao što su kopanje okana, kopanje kanala kao i nabava svih potrebnih dijelova, osim vodomjera, uključena su u projekt.

– Također, predviđeno je da vodomjeri budu smješteni u oknu. Mnogi građani vodomjer imaju u vlastitoj kući, podrumu ili kupaonici. Ti će građani morati investirati u javni vodomjer, a to je investicija od 85 kuna – rekao je Igor Šimunović, voditelj projekta u Vodnim uslugama Križevci.

Sljedeće pitanje koje muči građane je što će biti s prometnicama gdje će se morati trgati asfalt kod izvođenja radova. Kako doznajemo, u prihvatljivim troškovima ovog projekta je rekonstrukcija polovice kolnika i to one polovice koja će se morat trgati zbog polaganja instalacija u zemlju, a sanacija druge polovice nije u troškovima. No, u Gradu imaju druge planove te bi se išlo u sanaciju svih prometnica koje su zahvaćene aglomeracijom.

Mario Rajn

– Važno je da se zna što se točno financira projektom aglomeracije, a što se financira iz proračuna Grada. U sljedećem razdoblju pred gradske vijećnike doći će troškovi sanacije prometnica, potrebno je znati koji su izvori financiranja. No, u svakom slučaju cilj nam je nakon izgradnje projekta aglomeracije dobiti i jedan nadstandard u stanju naših prometnica – naveo je gradonačelnik Mario Rajn.

Također treba spomenuti da u projekt aglomeracije ne spadaju sva križevačka naselja. Zbog eventualnih prevelikih troškova iz projekta je ispao sjeveroistočni dio grada s naseljima Vojakovac, Čabraji, Vujići, Mičijevac… No, iz Vodnih usluga uvjeravaju građane da će i taj dio grada u sljedećih nekoliko godina dobiti vodovodnu mrežu. – Taj dio vodovodne mreže kandirat ćemo u projektu unutar programa oporavka i otpornosti. Vjerujemo da ćemo to riješiti u sljedeće tri ili četiri godine – rekla je Helena Kralj Brlek, direktorica Vodnih usluga.

Foto: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI