Divlje svinje iz Mađarske uništavaju im kukuruz, a s tikvama ‘igraju nogomet’

Podravski list profile

Koliko se divljač, prvenstveno divlja svinja, razmnožila, na svojoj koži svakodnevno osjeća Slavko Maltarić iz Đelekovca koji ima šest hektara zemlje kod Jegeniša, u blizini rijeke Drave. Na dijelu toga zemljišta svinje su mu uništile kukuruz. I ostali poljoprivrednici na tom području trpe štete, a neobično je, priča nam, to što ta divljač uopće nije s našeg lovišta.

Slavko Maltarić

– Šteta je poprilična, a zanimljivo je da dolaze noću iz Mađarske tako što preplivaju Dravu i tu se dolaze hraniti, a onda se vraćaju nazad preko granice. Neki moji susjedi su ribolovci i snimili su njihova kretanja, tako da imam dokaza da govorim istinu – objasnio je Slavko Maltarić. Veli da je postavio repelente, ali korist nije baš nekakva. Godinama, objašnjava, svinje mu na toj parceli rade štetu, no dobiva odštetu i od lovaca i od osiguranja. Ove je godine drugačije, novcu od osiguranja ne nada se kad polica osiguranja nije sklopljena.

– Ne znam kakva je praksa s odstrjelom u susjednoj Mađarskoj niti kako dolaze kad je tamo postavljena žica na granici, ali očito su si napravile otvor za prolazak. Dolaze noću i vraćaju se ujutro. Prije su dolazile na samo jednu parcelu, ali sada su navalile na sve. Bavim se i uzgojem tikava i mogu reći da su počele ići i na njih. Nakon berbe tikve smo posložili u redove, a našli smo ih porazbacane, kao da su igrale nogomet, dok je dio bio i pojeden – pojasnio je Slavko Maltarić.

Osim što je postavio repelente, kupio je i lampione koji žmirkaju. To je možda, kazuje, koristilo ispočetka, no sada više ne koristi ništa. Ivica Cvetković, predsjednik LU-e Lisica iz Đelekovca koja upravlja tim lovištem, veli kako je upoznat s problematikom na dijelu zemljišta prema Dravi, no da su oni kao lovačka udruga učinili sve što su mogli. Svi poljoprivrednici koji trpe štete moraju se prvo javiti udruzi za repelente, a ako to ne učine, neće ostvariti pravo na naknadu štete.

– Nažalost, polica osiguranja za poljoprivredu ne postoji, još se pregovara oko njena sklapanja u Ministarstvu poljoprivrede, dok je polica za nalete na vozila riješena preko Lovačkog saveza. Nastale štete snosimo mi kao udruga i to nam je velik problem jer se u 80-postotnom iznosu financiramo članarinama. No, nastojimo svakoga pravedno obeštetiti. Što se pak tiče činjenice da divljač dolazi iz Mađarske, propisano je da odštetu plaća onaj na čijem je lovištu nastala šteta, pa tako nije bitno otkud je divljač – objasnio nam je Cvetković.

FOTO Nikola Wolf / Privatan album

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti