Djeca depresivnih majki i sama će biti depresivna, hiperaktivna i agresivna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Djeca čije su majke patile od prenatalne depresije imaju veću šansu i sama razviti depresiju do svoje 18. godine, prenosi Mirror.

Jedna petina žena iskusi simptome depresije tijekom trudnoće, a utjecaj tih simptoma na dijete do sada nije bio poznat. Prenatalna depresija može utjecati i na ponašanje djeteta jer je povezana s bihevioralnim i razvojnim problemima, no kako točno dolazi do tih problema, nije još poznato, kažu znanstvenici.

Ono što su zaključili jest da bi to moglo biti izazvano oslabljenim moždanim vezama koje onda utječu na ponašanje djeteta. Oslabljena bijela moždana tvar također je povezana s agresijom i hiperaktivnošću kod muške djece, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Calgary u Kanadi proučavali su 54 majke i njihovu djecu. Žene su odgovarale na pitanja o tome kako se osjećaju nekoliko puta kroz trudnoću. Istraživači su koristili tehniku vizualizacije kako bi mjerili snagu strukturalnih veza između moždanih područja te kako bi proučili bijelu tvar u mozgovima djece. Ono što su otkrili jest da su veze između bijele tvari u područjima mozga povezanima s emocijama slabije ako su majčini simptomi depresije bili izraženiji.

Te promjene mogle bi voditi do nereguliranih emotivnih stanja kod djece koji se očituju kao nemogućnost nošenja s intenzitetom i trajanjem negativnih emocija poput straha, tuge i ljutnje. Tim promjenama moglo bi se objasniti zašto djeca depresivnih majki imaju veću šansu i sama kasnije razviti bolest, pojasnili su znanstvenici.

– Djeca čije majke su iskusile simptome depresije tijekom trudnoće, ne samo da imaju oslabljene moždane veze u bijeloj moždanoj tvari, već je povezanost između amigdale, koja je zaslužna za emocije, i prefrontalnog korteksa pokazivala vezu između majčinih simptoma i ponašanja dječaka. To nam govori da je promijenjena moždana struktura svojevrsni mehanizam preko kojeg depresija majke u trudnoći utječe na ponašanje djeteta – pojasnili su znanstvenici te dodali kako nam ovo otkriva važnost pravovremenog i ispravnog liječenja zdravstvenih problema majke još u trudnoći.

+ foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI