DJEČJA PRAVOBRANITELJICA O ‘TRATINČICI’: Fasada vrtića plaši djecu, treba je prilagoditi mališanima

Pravobraniteljica napominje da igralište vrtića nije dovoljno opremljeno spravama i antistresnim podlogama, a u sportskoj dvorani vrtića smještene su odgojne skupine pa djeca nemaju gdje vježbati


Autor: podravski.hr — 20.02.2013. / 15:45 Aktualno

KOPRIVNICA – Dječja pravobraniteljica pohvalila je Dječji vrtić Tratinčica u Koprivnici kao ustanovu visokih stručnih standarda i sjajne stručne ekipiranosti, ali i pokudila materijalne uvjete u kojima djeca odrađuju predškolski odgoj.
Zamjenica državne pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika nedavno je posjetila Tratinčicu, obišla više skupina i objekata koprivničkog vrtića, a svoje izvješće je dostavila ravnateljici Slavici Mihalec Kanižaj i gradskim vlastima.
– Preporučamo prilagođavanje fasade zgrade centralnog objekta, ulaza vrtića i prednjeg vanjskog prostora dječjoj perspektivi, što će mnogoj djeci olakšati prvi kontakt s vrtićom i period adaptacije na vrtić. Zgrada centralnog vrtića izvana je uredna i izrazito čista, no iz perspektive djeteta, posebice onoga koje prvi put dolazi u vrtić, takva se zgrada ne razlikuje od drugih, pa i onih koje na neki način ‘plaše’ dijete, kao što je bolnica, ili izazivaju dosadu. Stoga bi taj dio zgrade trebalo prilagoditi djetetu i njegovu doživljaju – stoji u izvješću dječje pravobraniteljice.
Vrtiću preporučeno je opremanje dvorišta dodatnim spravama za boravak na zraku. Napominje se da je igralište prostrano, no nedovoljno opremljeno spravama i bez antistresnih podloga, prometnih poligona i sličnih sadržaja. Istaknuto je i da je dvorana vrtića trenutačno u funkciji redovnog odgojno-obrazovnog rada, umjesto da se koristi kao prostor za tjelesne ili druge povremene aktivnosti sve djece iz vrtića.
– Prihvaćamo preporuke te ćemo ih provesti u skladu s mogućnostima i planiranim novcem u proračunu. Uređenje fasade planiramo početi dolaskom proljeća, a igralište ćemo popuniti predloženim spravama do kraja godine u skladu s proračunom. Što se tiče izrade plana, mjera i protokola postupanja u potencijalno opasnim situacijama, njihova izrada je u tijeku – rekla nam je Kristina Cvitić, gradska pročelnica za društvene djelatnosti.
Izvještava: ADELA SOČEV
Na fotografiji: Sjedište Dječjeg vrtića Tratinčica u Koprivnici