Djelatnici Čistoće zgrozili mještane: Odbili su preuzeti odvojeni otpad i virili su u kante

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Sveti Đurđ u početnoj je fazi projekta izgradnje reciklažnog dvorišta i „obračunavanja“ s ilegalnim odlagalištima otpada koje mještani nažalost još koriste, saznali smo od načelnika Josipa Janya.

Razlog našeg upita bilo je nezadovoljstvo pojedinih mještana načinom odvoza odvojenog otpada i pristupom radnika varaždinske Čistoće.

Naime, kako nam tvrde mještani Karlovca Ludbreškog, naselja u općini Sveti Đurđ, na kućnom broju 19 i 17 u Glavnoj ulici radnici su kod posljednjeg sakupljanja plastičnog otpada odbili preuzeti plastični otpad u vidu plastičnih kantica obujma od dvije do pet litara. Isto tako, mještani tvrde da je jedan od radnika zavirivao u kante i iz njih vadio ono što po njemu nije plastični otpad, a radi se o komadu plastične cijevi i komadima potrgane plastične kante.

Ivan Stančin

– Nisam zadovoljan ovakvim načinom i pristupom zaposlenika Čistoće. Nije se to prije događalo, ali ako postoje neka nova, nama nepoznata pravila, voljeli bismo ih znati. Ovako mi koji odvajamo otpad ispadamo naivni. Kantice koje su radnici odbili preuzeti bile su čiste i uredno pripremljene – nezadovoljan je Ivan Stančin, mještanin naselja Karlovec Ludbrešeki.

Slično se dogodilo kod njegovog susjeda, koji pak tvrdi da radnici nisu htjeli preuzeti komade potrgane plastične kante.

– Zaposlenik Čistoće zavirivao je u kante i vadio ono za što je mislio da nije plastični otpad, no ja se pitam, ako ovo nije plastični otpad, kamo onda da ga predam. Da plastične kantice predam u miješani komunalni otpad? To mi se ne čini u redu – nezadovoljan je bio Ivan Stančin, koji je upravo zbog tog dodao da bi u općini trebalo postaviti zelene otoke ili reciklažno dvorište.

– Ako se dogodi ovakav incident ili imam plastični ili kakav drugi otpad, nemam ga kamo predati nego čekati hoće li ga Čistoća preuzeti ili ne. U reciklažno dvorište moram u Varaždin. Pitam ja vas, koliko je ljudi spremno napuniti auto otpadom i samo zbog toga uputiti se u Varaždin. Taj otpad onda završi u prirodi – objasnio je Ivan Stančin.

Poslali smo upit u varaždinsku Čistoću, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili

Poslali smo upit u varaždinsku Čistoću, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili. S druge strane, iz općine Sveti Đurđ, kazali su nam da je razina odvajanja otpada na području općine trenutačno 25 posto, a u pripremi su projekti koji bi ovaj postotak trebali podići.

– Radimo na projektu sanacije ilegalnih odlagališta. Na njih mještani još odlažu otpad, ali kad ih saniramo, nadzor će biti intenzivan. Također, izradili smo projekt gradnje reciklažnog dvorišta, tako da će u budućnosti mještani općina moći svoj odvojeni otpad ostaviti u neposrednoj blizini svojih kuća – napomenuo je Josip Jany.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI