Djelatnici socijala ‘na udaru’: Vrijeđaju nas, no i to je dio našeg posla!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Novu prijetnju smrću doživjeli su prošli tjedan djelatnici koprivničkog Centra za socijalnu skrb. Koprivnička policija privela je kraju kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 42-godišnjakom sa šireg koprivničkog područja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Sumnja se da je muškarac prijetio riječima djelatnici Centra za socijalnu skrb da će ugroziti njezin život – navode u policiji i dodaju kako je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnjeprotiv osumnjičenika podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu i predan je pritvorskom nadzorniku.

U zadnje dvije godine nasreću nije bilo fizičkih napada, kao niti težih kaznenih djela prema djelatnicima u sustavu socijalne skrbi. Inače, ove godine naša je policija zabilježila tri takva slučaja prijetnje djelatnicima centra za socijalnu skrb. Čitave prošle godine bilo ih je četiri.

– U svim kaznenim djelima prijetnje iz članka 139. st. 3 Kaznenog zakona protiv osumnjičenika su podnesene kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima i predani su pritvorskom nadzorniku – kazala nam je glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Prema navedenom zakonu, ako im se dokaže krivnja, takvim osobama prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Međutim, praksa je da se u takvim slučajevima izriču uvjetne zatvorske kazne, to jest rok u kojem okrivljeni ne smije ponoviti kazneno djelo pa stoga i ne ide u zatvor. Osim toga, nakon svake takve prijave većinom se izdaje mjera opreza prema prijavljenima, što znači da se ne smiju približavati ili komunicirati s oštećenima.

– Takvu prijetnju nisam doživjela, no uvrede su sastavni dio našeg posla. Da samo znate što sve slušamo na dnevnoj razini. Naravno, uglavnom se radi o onima koji su s razlogom pod našim nadzorom i nisu u pravu – ispričala nam je jedna socijalna djelatnica s područja naše županije koja je, s obzirom na to da radi s takvim strankama, željela ostati anonimna.

Daniel Rušak

V.d. ravnatelja koprivničkog Centra za socijalnu skrb Danijel Rušak ističe kako nema dojam da je toliko povećan broj prijetnji prema djelatnicima koliko se to možda vidi zbog zakonskih izmjena od prošle godine.

– Dobili smo status službenih osoba i sad po svakoj takvoj situaciji policija pa državno odvjetništvo postupaju po službenoj dužnosti – navodi Rušak koji podsjeća da su ranije djelatnici morali privatno tužiti one koji su im prijetili.

Kaže kako iz razgovora s iskusnijim djelatnicima zna da je ranije bilo mnogo teže raditi u takvom okruženju jer tada nije bilo ni zaštitarskih službi, a ni videokamera. Današnji nadstandard, dodaje, mnogo im je olakšao posao.

Rušak, međutim, ističe jedan drugi, sve očitiji problem.

– To su društvene mreže i komentari. Ako imate i kakav neutralan tekst, pa čak i pozitivan u kojem se spominje Centar za socijalnu skrb ili njegovi djelatnici, imat ćete 90 posto negativnih i uvredljivih komentara jednih te istih osoba – napominje prvi čovjek Centra Danijel Rušak.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI