Djevojka (27) kažnjena jer je prosjačila ispred pošte i mora platiti 100 eura. ‘Građanima je to bilo neugodno gledati’, kaže sud

Taj dan sjedila je na podu pored ulaza u Hrvatsku poštu te je od prolaznika i građana tražila milostinju, s time da sam vidio da je imala ispruženu ruku kojom je tražila milostinju, odnosno novac - posvjedočio je policajac


Autor: podravski.hr — 07.09.2018. / 10:38 Crna kronika

Ilustracija / Sve više prekršajnih prijava i presuda protiv prosjaka

Radmila (27) iz okolice Koprivnice zatečena je nedavno kako s ispruženom rukom prosi ispred pošte u središtu Varaždina. Prekršajni sud proglasio ju je krivom za remećenje javnog reda i mira te mora platiti oko 100 eura kazne. Policija je U tužbi predložila da joj se izrekne i zabrana posjećivanja Varaždina na šest mjeseci, ali sud je taj prijedlog odbio držeći kako je novčana kazna dovoljna.
Prema presudi Prekršajnog suda, Radmila je kriva jer je “oko 10.15 sati u mjestu Varaždin, Trg slobode 9, na trgu, narušavala javni red i mir na način da je pored ulaza u ured Hrvatske pošte sjedila na podu te od prolaznika i građana ispruženom rukom prema njima tražila milostinju u vidu gotovog novca, prikazujući svoje teško materijalno i socijalno stanje, izazivajući negodovanje građana, dakle odala se prosjačenju”.
Radmila se, premda uredno pozvana, nije pojavila na sudu, ali zato je svjedočio policajac koji ju je tamo zatekao i prijavio.
– Taj dan sjedila je na podu pored ulaza u Hrvatsku poštu te je od prolaznika i građana tražila milostinju, s time da sam vidio da je imala ispruženu ruku kojom je tražila milostinju, odnosno novac. Još mogu dodati da je ona taj put bila sama, a ona zna više puta tako tražiti milostinju, odnosno prositi – naveo je varaždinski policajac.
Radmila se na presudu može žaliti, ali nekako nam se čini da to neće učiniti i da će presuda vrlo brzo postati pravomoćna. Hoće li nekako smoći tih 100 eura, odnosno oko 760 kuna, i platiti kaznu – ostaje vidjeti. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA