Djevojka ostala invalid: Odbili joj platiti odštetu jer je vozač bio pijan, ipak sud je odlučio…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Adriatic osiguranje, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici Ivani iz okolice Đurđevca mora podmiriti ukupno 34.000 kuna osigurnine i troškova parničnog postupka.

Ivana se na tužbu odlučila nakon što joj je Adriatic osiguranje odbilo isplatiti odštetu za prometnu nesreću koju je u Podravskim Sesvetama, 7. rujna 2012. godine skrivio njezin prijatelj koji je bio pod utjecajem alkohola. Nesretna je Ivana u nesreći sudjelovala kao putnica u automobilu nad kojim je vozač izgubio nadzor i izletio u desni putni jarak. Prednjim je dijelom udario u betonski prilazni most, a u samom sudaru Ivana je zadobila teške tjelesne ozljede.

Djevojka je ozlijeđena u izlijetanju u Podravskim Sesvetama

Kako se navodi u presudi Općinskog suda, Ivana je zadobila komlicirani prijelom lijeve potkoljenice, prijelom nekoliko rebara, višestruki prijelom kralježnice i zdjelice, natečenje glave, prsnog koša i trbuha i ranu na gornjoj vjeđi oka. Ivana je na sudu potvrdila kako je automobilom fiat uno upravljao njezin prijatelj za kojeg je kasnije utvrđeno bio alkoholiziran i to s 1,40 promila.

Zbog toga su mu vozačke sposobnosti bile bitno umanjene, a što je posljedično i dovelo do prometne nesreće i Ivaninog teškog stradavanja. Ivana, kojoj je nakon nesreće izmjerena koncentracija od 0,18 promila, je od Adriatic osiguranja zatražila odštetu koju je osiguravajuća kuća odbila isplatiti zbog svoje odredbe iz ugovora kojim se osiguravajuća kuća ne obvezuje isplatiti osigurninu ukoliko je štetni događaj skrivila osoba pod utjecajem alkohola. U odgovoru na tužbu odvjetnici Adriatic osiguranja utvrdili su kako je nedvojbeno potvrđena veza alkoholiziranosti vozača i nastanka prometne nesreće, a da je tužiteljica neposredno prije nesreće družila se s vozačem u noćnom klubu Orinoco u Koprivnici te je s njime konzumirala alkoholna pića.

Prema Adriatic osiguranju, tužiteljica je dobro znala da je vozač alkoholiziran te je stoga “pristala na mogućnosti nastanka prometne nezgode i dopustila vozaču poduzimanje radnji na svoju štetu”. Drugim riječima, znala je da je pijan i da kao takav može skriviti nesreću te je svejedno svjesno sjela u njegov automobil te da je kao takva odgovorna za svoje stradavanje. Tijekom sudovanja tužiteljica Ivana je umanjila svoj odštetni zahtjev na 12.000 kuna. U međuvremenu je bila donesena presuda nakon koje se tužiteljica žalila, a Županijski sud u Šibeniku donio je međupresudu kojom je presuda ukinuta i vraćena Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Prema odluci Županijskog suda u Šibeniku, Općinski sud u Koprivnici je pogrešno primijenio pravni pristup zato što činjenica da je vozač bio pijan i zbog toga skrivio nesreću ne predstavlja razlog za isključivanje obveze Adriatic osiguranja da isplati osigurnu svotu tužiteljici. Vodeći se tim pravnim mišljenjem Općinski sud je donio presudu u korist tužiteljice kojom Adriatic osiguranje mora podmiriti 12.000 kuna sa zateznom kamatom osigurnine kao i 22.755 kuna troškova parničnog postupka. Pokušali su u Adriatic osiguranju osporiti tužbu zbog zastare, no u tome nisu uspjeli zato što je Ivana tužbu podnijela unutar roka od tri godine kako je zakonski propisano.

Zanimljivo, vozač automobila s kojim je tada očito bila i dobrim odnosima nije joj previše koristio na sudu. Rekao je da je ona posvjedočila da nije vidjela što piju u Orinocu samo zato jer želi novac, a što je čudnije, rekao je kako je tužiteljica Ivana bila ozlijeđena i prije nego što je ušla u automobil! No unatoč svemu što se tijekom suđenja izdogađalo, sud je dosudio u korist tužiteljice na štetu osiguravajuće kuće.

FOTO Arhivska fotografija s mjesta događaja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI