Dob u kojoj žena rodi zadnje dijete daje odgovor na to koliko dugo će živjeti!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nitko ne zna točno koliko će svatko od nas živjeti, no novo istraživanje ukazuje na to kako duljina telomera leukocita pruža neke zanimljive uvide u to koliko će dugo žena živjeti.

Ovo nije prvi put da se gleda duljina telomera u povezanosti s duljinom života. Telomeri su ponavljajući proteini DNK-a koji štite krajeve kromosoma te su dokazano zaslužni za održavanje genomske stabilnosti. Neka prijašnja istraživanja dokazala su povezanost telomera s kroničnim bolestima poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, nekih neuroloških oboljenja i raznih karcinoma, prenosi Science Daily.

Bolest i trudnoća

Jedno manje istraživanje ukazalo je da na duljinu telomera utječe dob majke prilikom rođenja njenog zadnjeg djeteta. Novije istraživanje bilo je većih razmjera te je obuhvatilo 1200 žena prije menopauze i poslije menopauze različitih etniciteta. Za razliku od istraživanja prije, ovo je u obzir uzelo i sociodemografske faktore povezane s trudnoćom i zdravstvenim odlukama.

Istraživanje je dokazalo kako postoji pozitivna korelacija između dobi majke i duljine telomera, što znači da žene koje su bile starije kada su rodile dijete većinom imaju dulje telomere, što bi značilo da imaju veću vjerojatnost živjeti dulje.

Trudnoća i život

– Dodatna istraživanja su potrebna kako bismo dokazali utječe li to što je majka starija kod rođenja zadnjeg djeteta na to da joj se telomeri produže ili pak duljina telomera utječe na njeno sveopće zdravlje, mogućnost začeća i rođenja djeteta u starijoj dobi – kaže liječnica Stephanie Faubion, direktorica The North American Menopause Society koje i provelo ovo istraživanje. (lr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI