Dobili 34 milijuna: Počinju radovi na očuvanju Dravskih rukavaca

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U tijeku je završna faza dobivanja potrebnih dozvola u projektu Drava life, kojim će se s europskim novcem obnoviti rukavci rijeke Drave. Ovaj projekt, koji u većini financira Europska unija, vrijedan je više od 34 milijuna kuna. Glavni mu je cilj obnoviti stare rukavce, ali izraditi i nove, kako bi se obnovila biljna i životinjska staništa pokraj Drave.

Staništa i vrsta

– Radovi obuhvaćaju otvaranje starih te novih rukavaca, uklanjanje i mijenjanje obaloutvrda i ostalih vodnih građevina, kao i očuvanje retencijskih područja i prirodnih strmih riječnih obala. Navedeni zahvati uvelike će koristiti brojnim ugroženim staništima i vrstama u područjima – rekla je Branka Španiček, jedna od voditeljica projekta, i dodala da će ove mjere ponovno povezati rijeku s njezinim poplavnim područjima i poboljšati dinamiku između podzemnih i površinskih voda, dinamiku sedimenta i smanjiti rizik od poplava u naseljima uz rijeku. Lokacije koje bi trebale biti zahvaćene ovim projektom su tri kilometra toka na predjelu Stare Drave Varaždin, relacija Donja Dubrava – Legrad u dužini od 1,5 kilometra. Drava kod mosta Botovo, tzv. Botnov jarek u dužini od 1,3 kilometra, Drava u Novački u dužini od tri kilometara te po dva kilometra u  Miholjačkim Martincima i Podravskoj Moslavini.


Osim radova na rukavcima, projekt je orijentiran i na edukaciju i predavanja

– Trenutačno smo u procesu dobivanja potrebnih dozvola i opseg mjera i radova ovisit će o tome za što ćemo dobiti dozvole, no sigurno će se ovaj projekt provesti do kraja – objasnila je Branka Španiček.

Osim radova na rukavcima, projekt je orijentiran i na edukaciju i predavanja, kako bi mještani dobili što bolji uvid u ekosustav Drave, jedne od rijetkih europskih rijeka koja ima očuvan divlji ekosustav. Upravo zbog toga Dravi često tepaju nazivajući je europska Amazona, što se odnosi na bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta.

Hrvatske vode

– S partnerom u projektu, Hrvatskim vodama, radimo na tome da bivša vodočuvarnica u Legradu postane Muzej vode. Također, postavljene su i infoploče. Primjerice, važno nam je da ljudi znaju da je Drava jedino gnijezdilište zaštićene male čigre u Hrvatskoj koje ima od 4 do 10 parova. Upravo zbog toga ne bi se smjelo ići na dravske sprudove od sredine travnja do kraja srpnja, jer se tada mala čigra gnijezdi – objasnila je Branka Španiček.


Radi se s općinom Đelekovec i privatnim vlasnicima kako bi se zaštitio predio Drave zvan Libanovec

Isto tako, radi se s općinom Đelekovec i privatnim vlasnicima kako bi se zaštitio predio Drave zvan Libanovec, točnije lokacija gdje se gnijezde ptice bregunice, a radi se o  najvećem gnjezdilištu tih ptica u Hrvatskoj. Tamo je potrebno doći do dogovora kako bi se taj predio očuvao, budući da se neposredno do toga zemlja obrađuje. Sve to trebalo bi se napraviti do 30. studenoga 2020. godine, kada je predviđen završetak projekta.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI