DOBILI SPOR NA SUDU Šef obućarske tvrtke Sloga-Gama bivšim radnicima mora platiti POLA MILIJUNA KUNA

"Jednog dana Nijemac mi je poslao e-mail da otkazuje narudžbu cipela. I što sam ja mogao? Posla više nije bilo pa sam poslao sve radnike na Zavod za zapošljavanje i vraćao ih prema potrebi", žali se Milan Gajski, vlasnik tvrtke Sloga-Gama


Autor: podravski.hr — 29.05.2013. / 12:07 Aktualno

KOPRIVNICA – Milan Gajski, vlasnik koprivničke tvornice obuće Sloga-Gama, bivšim radnicima mora isplatiti gotovo pola milijuna kuna duga za plaće s kamatama! Među tim radnicima su Gordana i Čedomir Kalanj iz Koprivnice koji su pravomoćnom presudom dobili pravo na povrat blizu 100.000 kuna.
Zbog svega, Gajski se kreditno zadužio jer tog novca trenutno nema. Svakoga mjeseca, kaže, na komunalnu naknadu odlazi mu 10.000 kuna, a samo u listopadu prošle godine ostao je bez 24.000 kuna zbog duga za slivne vode.
– Jednog dana stigao mi je račun od 22.000 kuna za slivne vode. Novca nije bilo i blokirali su mi račun pa kasnije uzeli 24.000 kuna jer su si dodali kamate. Sve to za 2011. godinu. Pa gdje toga ima, da ne pošalju kvartalno, nego odjednom jedan račun i da ja niti ne znam da to moram platiti – ogorčen je Gajski.
Dug koji je prema radnicima nastao nakon što su mu njemački partneri otkazali suradnju sredinom 2011. godine Gajski ne poriče.
– Do ovoga je došlo jer mi je Nijemac poslao e-mail da otkazuje narudžbu. I što sam ja mogao? Posla više nije bilo. Poslao sam sve radnike na Zavod za zapošljavanje i vraćao ih prema potrebi – objasnio je Gajski, u čijoj tvornici Sloga-Gami trenutno radi 100-tinjak zaposlenih.
Bivša radnica obućarske tvrtke Sloga-Gama Gordana Kalanj ispričala je kako je došlo do spomenutog duga.
– Nakon što je cijeloj firmi podijelio otkaze, ponudio nam je izmijenjene ugovore na dva mjeseca bez prava na godišnji, otpremninu ili otkazni rok. To nismo htjeli prihvatiti i odlučili smo pravdu potražiti na sudu – kaže Kalanj.
Sudskim putem uspjeli su se vratiti na radna mjesta. Gajski im je, uz vraćanje na posao, trebao isplatiti pet plaća. Ipak, opet nisu primili sedam plaća pa je sud još jednom imao pune ruke posla. Osim njih dvoje, još petero radnika do svojih plaća pokušava doći sudskim putem.
Izvještava: GORAN OBRAN