Dobili spor: Zbog radova na bukobranu popucao krov i padala žbuka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općinski sud u Bjelovaru nedavno je donio presudu u slučaju između Hrvatskih željeznica i tri tužitelja koji su tužili Hrvatske željeznice zbog oštećenja njihove kuće koje se dogodilo tijekom radova na rekonstrukciji postojećeg i dogradnje drugog kolosijeka pruge na dionici Dugo Selo – Križevci.  

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tužitelji su braća Tomislav i Ivica Habek te njihova teta Božena Valjak kojima je kuća pripala nakon smrti njihove bake koja je tamo živjela, a sada su oni naslijedili kuću i zemljište. Razgovarali smo i s Tomislavom koji nam je rekao sve o detaljima ovog spora.

– Kada su krenuli ti radovi, znalo se da kuća neće izdržati i da će biti oštećena. Radi se o starijoj kući, a konkretno, oni su radili bukobrane i prilikom tih radova cijela se kuća tresla. Popucao je krov, popadala je žbuka i slično. Tada je baka još tamo živjela, ali ta kuća sada više nije ni za što, ne mogu je nikome ni prodati, a da ne govorim da od radova ne mogu stati ni u dvorište, a kamoli nešto drugo – rekao je Tomislav.

Sud je sada presudio u njihovu korist te je prema vještacima odlučeno kako je tržišna vrijednost kuće smanjena za 20 posto uslijed radova pa Hrvatske željeznice moraju platiti odštetu, i to 20.072,50 kuna Boženi Valjak koja ima pola kuće te 10.036,25 kuna Tomislavu Habeku i isti iznos njegovu bratu Ivici jer se na njih dvojicu dijeli druga polovica kuće. Uz to, željeznice moraju isplatiti i 18.277,68 kuna sudskih troškova, a na ovu presudu mogu se žaliti u roku 15 dana. 

– Sve je krenulo još ranije jer je bio problem u katastru. Naime, prednji dio kuće nije bio gruntovno prepisan na moju baku iako je ona to kupila prije 50-ak godina i oni su to shvatili i vjerojatno se javili gruntovnoj vlasnici i njoj platili za 300 kvadrata, a mojoj baki za 40. Kada sam otišao na katastar i to shvatio, tužili smo i dobili sud jer sve pripada nama. Baka je to cijelo zemljište kupila davno i imala je ugovor koji je bio pisan rukom, i to smo sve dokazali na sudu. Željeznice su trebale ili baki platiti sve ili je jednostavno negdje smjestiti jer se znalo da kuća neće izdržati i ona nije imala kamo – pojasnio je Tomislav.

Tomislav Habek

Kaže kako su, nakon što su gruntovno sve riješili, htjeli postići dogovor sa željeznicom, no oni su rekli kako nemaju novca i neka idu na sud, što su na kraju i napravili i sada dobili odštetu.

– Nama su najprije rekli neka mi tužimo tu vlasnicu kojoj su oni platili, ali mi nemamo ništa s njom. Ako su je oni našli i platili joj, neka oni riješe s njom, ona je znala da to nije njezino, već se radilo o greški u gruntovnici gdje prijenos nije bio zabilježen, pa neka sada vrati novac i neka se dogovore. Oni su vidjeli da to gruntovno nije bakino i htjeli su prevariti baku što nikako nije bilo u redu. Radili su bukobrane koji koštaju oko četiri milijuna kuna, a mogli su otkupiti te četiri kuće s kojima imaju probleme, među kojima i bakinu, i bukobrani ne bi trebali. Kako bilo, i sam sam malo iznenađen ovakvom odlukom i sada čekamo da prođe to vrijeme za žalbu, a onda ćemo vidjeti što dalje – rekao je Tomislav.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI