DOBIT ĆE ODŠTETU Vozaču iz mraka iskočila golema zvijer, nije mogao reagirati na vrijeme

Ivica iz Đelekovca lani u studenom oko 17.25 sati upravljao je automobilom renault megane državnom cestom između Đelekovca i Koprivnice označenom prometnim znakom 'divljač na cesti' kad je odjednom ispred njega iz mraka izletio ogromni vepar


Autor: podravski.hr — 27.11.2018. / 14:18 Aktualno

Golemi vepar na kojeg je naletio nesretni Ivica

Vozač koji je lani u studenom automobilom naletio na golemog vepra kod Koprivnice dobit će oko 23.000 kuna odštete, nepravomoćno je odlučio Općinski sud.
Veći dio iznosa, prema presudi, isplatit će mu Lovačka udruga Srndać iz Đelekovca, a manji dio Hrvatska osiguravateljska kuća. Osim štete, moraju mu podmiriti 3600 kuna sudskih troškova.
Prema tužbi, Ivica iz Đelekovca lani u studenom oko 17.25 sati upravljao je automobilom renault megane državnom cestom između Đelekovca i Koprivnice označenom prometnim znakom ‘divljač na cesti’ kad je odjednom ispred njega iz mraka izletio ogromni vepar. Nalet se, veli Ivica, nije mogao izbjeći premda nije vozio brzo.
S druge strane, tako ne misle HOK i Lovačka udruga, koji u odgovoru na tužbu navode kako je “vozač bio dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi uvjetima na cesti, kao i prometnim znakovima opasnosti ‘divljač na cesti’, a što isti nije učinio imajući u vidu oštećenja koja su nastala na vozilu iz kojih je očito da se kretao neprilagođenom brzinom”.
Prometni vještak Davor Ferenc ustanovio je kako je do naleta automobila na vepra došlo u noćnim uvjetima vožnje, po suhom vremenu, u području ograničenja brzine kretanja na 90 kilometara na sat, i to unutar područja na kojem su vrijedile odredbe prometnog znaka ‘divljač na cesti’.

Vepar je bio težak najmanje 200 kilograma

– Brzina kretanja vozila u trenutku naleta i neposredno prije naleta iznosila je oko 70-80 km/h, dok se divlja svinja mogla kretati brzinom oko 25 km/h. Vremenski je divljač bila vidljiva tužitelju 0.39 sekundi prije naleta i s obzirom na noćne uvjete vožnje divlja svinja mu je bila uočljiva tek kad se pojavila na desnoj bankini. Vozač je mogao izbjeći nesreću samo da je snažno kočio pri brzini od 22 km/h – naveo je prometni vještak u svojoj ekspertizi.
Sud je cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje prometno-tehničkog vještaka kao “objektivan i u skladu s pravilima struke”.
– Tužitelj je upravljao vozilom sukladno propisima, nije bio u alkoholiziranom stanju, protiv njega nije vođen prekršajni ni drugi postupak vezano uz prometni štetni događaj, a nalet na vepra nije mogao izbjeći unatoč poduzetom kočenju jer je u noćnim uvjetima vožnje vepar iznenada skočio na kolnik i pretrčavao ga s desne na lijevu stranu ceste te vozač vepra nije mogao pravodobno uočiti da bi izbjegao nalet, a ništa mu nije nalagalo da u konkretnim uvjetima vozilom upravlja brzinom manjom od 22 km/h – navodi se u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici.
Tijekom sudskog ročišta Ivica je predočio kako je od autolimarske radionice dobio ponudu za popravak na iznos od 23.300 kuna, ali automobil još nije popravio jer za to nema novca. O naletu automobila na strašnu zvijer u studenom prošle godine prvi je pisao naš portal, a tekst o tome možete pročitati OVDJE. (rm)

Vepar je na mjestu preminuo

Vepar leži lijevo u kanalu pokraj ceste

FOTO: NIKOLA WOLF