Dobit će značajnu nagradu: Tri desetljeća markira 170 km kalničkih staza

Podravski list profile
Na kraju se još na cesti pokvario autobus, a novi smo čekali tri sata. Neki su se strašno prehladili i nikad više nisu išli na planinarenje - navodi Štef

Je, to još nije ziher. Moraju još glasati – rekao nam je legendarni prigorski planinar Stjepan Jembrek Štef (70) kad smo ga pitali kako se osjeća kao skorašnji dobitnik nagrade za životno djelo Grada Križevaca.

Taman se spustio u Sudovec sa zapadnih obronaka Kalnika, na kojima je trasirao novu planinarsku stazu. Kao i obično, u Križevcima je „bacio palac“ do odredišta, a autostopom će se i vratiti kući. Štefa svi znaju i rado ga povezu.

– Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Stjepanu Jembreku za iznimni doprinos razvoju radioamaterizma, digitalnih komunikacija i digitalnih mreža u Križevcima te predanom radu u planinarskom društvu Kalnik, osobito na markiranju i čišćenju planinarskih staza – piše u službenom prijedlogu o kojem će u četvrtak glasati gradski vijećnici, što bi trebala biti čista formalnost.

Stjepan Jembrek dobit će nagradu za životno djelo / Nikola Wolf

– Htio sam biti radiomehaničar, ali sam silom prilika morao završiti za strojobravara. Imali smo profesora fiskulture koji je volio planinarstvo. Sjećam se kao danas, bilo je to 5. lipnja 1968. godine kad nam je došao u razred i pitao tko sutra želi ići na izlet na Ivančicu. Javio sam se. Došli smo u selo Prigorec i popeli se gore. Kad smo se vraćali, spustio se strašni pljusak, bili smo mokri kao miševi. Kad smo došli do autobusa, bio je zaključan. Ja sam se zavukao po autobus, da se skrijem od pljuska, i strašno se uprljao. Na kraju se još na cesti pokvario autobus, a novi smo čekali tri sata. Neki su se strašno prehladili i nikad više nisu išli na planinarenje. Ja se nisam uplašio početničkih teškoća. Zarazio sam se planinarskim virusom i to me drži do danas – ispričao nam je Štef o svojoj „inicijaciji“.

„Civilni“ radni vijek proveo je u negdašnjem Čeliku. Nakon što je tvrtka propala, ostao je bez posla i tako dočekao mirovinu. Nije, veli, dovoljno velika da bi si mogao priuštiti automobil, pa stopira.

Ljubav prema radioamaterizmu

U planinarskom radnom vijeku, koji još traje, obišao je brojne planine u bivšoj državi, ali Kalnik je njegova baza. Štoviše, on je zadužen za markiranje planinarskih staza i putova, a to nije mali posao.

– Primijetio sam da nitko ne uređuje staze na Kalniku kako spada, pa sam se ja toga prihvatio, otprilike prije 30 godina. Najprije sam to radio kao samouk, a onda sam položio tečaj Hrvatskog planinarskog društva za markaciste. Na Kalniku je oko 170 kilometara planinarskih staza. Zasad je markirano i opisano 45 putova, a mislim ih uvrstiti još dvadeset – veli Jembrek.

Osim toga, prije desetak godina počeo je uređivati natuknicu o Kalniku na Wikipediji. Slučajno, kaže. Vidio je da o planini piše samo desetak redaka, a tih desetak redaka „nije imalo veze s Kalnikom“.

Htio je biti radiomehaničar, ali je silom prilika morao završiti za strojobravara

Paralelno s ljubavlju prema planinarstvu, razvila se i ona prema radioamaterizmu. Štef je 22. siječnja 1968. godine – vrlo se precizno sjeća mnogih datuma, pa i toga – bio je osnivač radiokluba Križevci. Kao radioamater bavio se radiogoniometrijom, potragom za skrivenim radiostanicama.

Želi napraviti obilaznicu

Zadnjih nekoliko godina Štef se bavi i geocachingom – svjetskom igrom skrivanja i traženja „blaga“ u prirodi. Traže se kutije na lokacijama koje se obilježe putem GPS-a, a Jembrek je dosad pronašao više od 1300 takvih kutija diljem zemlje.

– Ljudima želim približiti planinu, posebno Kalnik, i to mladima, da ne idu samo u birtiju ili u klet – ‘kaj bi ja bil bedak i hodal po bregima’. Osim planinarstva, Kalnik je i penjačko odredište s više od 200 penjačkih smjerova. Sve više ljudi to prepoznaje i sve ih više dolazi na Kalnik. Sada mi je još želja napraviti obilaznicu, stazu kojom bi se u nekoliko dana prošao cijeli Kalnik – veli Štef. Zato znajte, ako u okolici Križevaca vidite gospodina s ruksakom kako stopira, stanite i povezite ga, velika je šansa da se radi o Stjepanu Jembreku koji je krenuo u markiranje neke staze na Kalniku.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti