Dobra priča iz Podravine: Moja „mašina“ stara 169 godina radi k´o vurica!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Vlašić, poljoprivrednik iz Podravskih Sesveta, još uvijek je vjeran tradiciji da sjetvu žita obavlja sjemenom iz vlastitog uroda. Za dobivanje prvoklasnog sjemena, kaže on, koristi selektor za žito odnosno trijer koji je star čak 169 godina i proizveden je u Njemačkoj.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Krajem 19. stoljeća taj je trijer stigao u Podravske Sesvete i to zahvaljujući obitelji Kovačić, dok sam ga ja otkupio prije 50 godina. Mogu reći da me i danas služi kao da je nov i besprijekorno obavlja svoju zadaću. Sam obavljam sve popravke i izrađujem potrebna sita – priča nam Ivan Vlašić.

U trijeru, dodaje on, žito prolazi kroz nekoliko metalnih sita tako da na kraju ostaje čisto zrnje ujednačene debljine. Prije dolaska na sita zrnje je pomoću ventilatora očišćeno od pljeve i drugih laganih nečistoća.

– Sita su valjkasta, a za jedan sat strojem se može očistiti od 200 do 300 kilograma žita – ističe Ivan Vlašić.

Da bi se domaće sjeme uspješno koristilo za sjetvu, naglašava Ivan, potrebno ga je prvo očistiti od svih nečistoća, zemlje, kukolja, grahorice i drugog korova, kao i pljeve i svih drugih nečistoća. Taj se posao ne može obaviti ručno pa je zato trijer za Ivana nezamjenjiv u pripremama za sjetvu.

– Trijer je donio veliku promjenu u uzgoju žita jer probrano sjeme daje veći urod i žito bez korova. Tako se radilo nekad i ostao sam vjeran toj tradiciji. Nekad nije bilo genetski izmijenjenog sjemena velikih proizvođača ni toliko promašenih političkih odluka vezanih uz poljoprivredu. Nije bilo ni alergije na glutene, razne aditive, konzervanse, umjetne boje, pojačivače okusa i stabilizatore svega i svačega jer smo živjeli u skladu s prirodom – kaže Ivan Vlašić.

Svojim trijerom čisti žito za sjetvu i brojnim prijateljima koji ne obrađuju veće površine.

– Moji pajdaši dobro znaju da imam pravu “mašinu“ za dobivanje vrhunskog sjemena pa uoči sjetve moj trijer radi punom parom – zaključio je Ivan Vlašić.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI