Dobra vijest za vlasnike: Psi će se protiv bjesniće cijepiti tek svake dvije do tri godine

Prema novoj Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće od ove godine više neće biti obavezno svake godine.

No, o tome ovisi vrsta cjepiva koju će pas primiti, prema uputi proizvođača, odnosno period imunosti koji cjepivo daje životinjama od dana cijepljenja, a može biti od jedne do tri godine. Takvoj odluci Ministarstva poljoprivrede pomogla je povoljna situacija s virusom bjesnoće, koji je u Hrvatskoj zadnji put zabilježen prije sedam godina, a redovito se provodi i oralno cijepljenje lisica na način da im se ostavljaju mamci s cjepivom.

Tako su se stvorili uvjeti da se Hrvatska proglasi zemljom slobodnom od bjesnoće. Vijest je razveselila sve vlasnike kućnih ljubimaca koji su svake godine to cijepljenje plaćali 150 kuna. No, valja reći kako je ovo nulta godina provedbe ove Naredbe. To znači da će se i ove godine protiv bjesnoće morati cijepiti svi psi stariji od tri mjeseca, no razlika od prijašnjih godina je u tome što će ove godine veterinar u knjižicu psa upisati datum idućeg cijepljenja, ovisno o vrsti cjepiva koju će pas primiti, a može biti do tri godine. Stoga bi se svi vlasnici prije cijepljenja trebali informirati o roku imuniteta cjepiva te izabrati ono višegodišnje.

Kako doznajemo od dr. Bernarda Vukušića, direktora Veterinarske stanice Koprivnica, njihovi će veterinari i tehničari na terenu i ove godine cijepiti sve pse i koristit će cjepivo koje štiti dulje od godine dana.  

– Usprkos zakonskoj obvezi, neki su vlasnici pasa dosad izbjegavali to cijepljenje i naše su procjene kako je svake godine 20-30 posto pasa ipak ostalo necijepljeno. Vjerujem da će ova nova odredba vlasnike ipak potaknuti da cijepe svoje pse – kazao je Vukušić i dodao da Stanica na zalihama trenutno ima manje količine dvogodišnjeg i trogodišnjeg cjepiva, jednogodišnjeg uopće nemaju, no u postupku su nabave novih količina višegodišnjeg cjepiva, što se trenutno malo otegnulo zbog poremećaja na tržištu cjepiva.

Prema najavama iz Ministarstva, usprkos dužem roku valjanosti, cijena cijepljenja pasa neće se mijenjati. No, mnogo je nedoumica oko ove Naredbe, te veterinari čekaju daljnje naputke iz resornog ministarstva. Nejasno je kakva su zakonska pravila oko cijepljenja štenaca ili pasa koji do sada nikada nisu bili cijepljeni. Prema novim pravilima, ispada da je i njih ove godine dovoljno cijepiti cjepivom čija imunost traje tri godine pa ga, u skladu s time, cijepiti nakon toga roka, premda veterinari upozoravaju da pas jednim cijepljenjem u tri godine možda neće stvoriti antitijela potrebna za zaštitu. Sada se čekaju daljnje odluke ministarstva.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI