Dobre vijesti: Koronavirus sporo mutira i nije izašao iz laboratorija

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Virus koji izaziva Covid-19, poznat pod nazivom  SARS-CoV-2, mutira nevjerojatno sporo, otkrilo je novo istraživanje Sveučilišta Cambridge koje prenosi Daily Mail.

„Dobra je vijest što se SARS-CoV-2 virus pokazao relativno stabilnim do sad jer je tako lakše pratiti njegove mutacije i veća je šansa da ćemo pronaći lijek koji će nas dugo štititi“, rekao je profesor Geoffrey Smith, glavni autor istraživanja na odijelu patologije Sveučilišta Cambridge.

Iako virus jest mutirao kroz ovo vrijeme, mutacije nisu pojačale njegovu virulentnost što znači da nije kroz vrijeme postao opasniji i jače zarazan. Ono čemu nam pomažu njegove mutacije je to što kroz njih sada možemo pratiti kretanje virusa čime ćemo lakše utjecati na njegovo širenje.

„Proučavanjem genoma, osim što nam ukazuje da je netko zaražen, pokazuje i gdje se ta osoba zarazila. Također nam omogućuje da vidimo koji soj virusa je postao dominantan zbog čega se možda lakše prenosi ili duplicira. Iako je ovo super vijest to ne znači da virus s vremenom ne može postati otporan na neke lijekove“, pojasnili su. Ovim putem znanstvenici su uspjeli otkriti da je 1356 različitih sojeva SARS-CoV-2 virusa u Veliku Britaniju stiglo izvana. Više od trećine (34 posto) uneseno je iz Španjolske, 14 posto iz Italije, 29 posto iz Francuske i manje od jedan posto putovanjima između Velike Britanije i Kine, prenosi Daily Mail.

Kao dio istraživanja znanstvenici su proučavali porijeklo virusa u Britaniji te su ga pratili sve do njegovih početaka. Pronašli su njegova najbližeg rođaka, virus RaTG13, koji napada šišmiše. Zanimljivo je da ta dva virusa imaju 97 posto sličnosti što čini ogromnu razliku i svijetu virusa. Zbog toga se smatra da je moguće kako se današnji koronavirus odijelio od svog pretka još 1948. godine te je živio u šišmišima koji su na njega jednostavno bili imuni. Zato se pretpostavlja da je virus na čovjeka došao ili izravno preko šišmiša ili preko posrednika iz porodice sisavaca.

„Stupanj različitosti između SARS-CoV-2 virusa i ostalih poznatih koronavirusa dovoljan je da se odbaci spekulacija o slučajnom puštanju virusa iz laboratorija. Da je virus umjetni produkt bio bi vrlo sličan originalnim poznatim sojevima koronavirusa“, obrazložili su znanstvenici.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI