Đođ: ‘Zapovjednik nas zakida na plaći, a sebi je uzeo dio donirane ograde’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zoran Đođ, djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, ogorčen je na zapovjednika Matija Markešića koji, ističe on, sve djelatnike zakida u njihovim pravima. Dodatno njegovo nezadovoljstvo, kaže on, izazvala je činjenica da jedini nije dobio novčanu nagradu od 500 kuna koja je đurđevačkim vatrogascima isplaćena početkom travnja kao svojevrsna uskrsnica. U isto vrijeme, kaže ovaj pripadnik JVP Đurđevac, njegov zapovjednik, prisvojio je doniranu ogradu, kako bi sebi napravio kavez za ukrasne kokoši koje uzgaja.  

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Zapovjednik nas uporno zakida u našim pravima, a ja sam mu posebno na „piku“. Da je tako potvrđuje i činjenica da jedino meni nije isplaćena nagrada i to prvenstvo zato što se jedini ne bojim u lice mu reći sve što ga ide. Uvijek mu kažem čime sam nezadovoljan i s čime se ne slažem, a to njemu očito jako smeta. I ostali dečki su nezadovoljni njegovim pojedinim odlukama, pogotovo onima vezanim za plaću, samo mu oni to ne žele reći u lice niti javno istupiti – priča nam Zoran Đođ.

Zoran Đođ

Svojevrsnu „tihu“ pobunu u đurđevačkoj postrojbi, dodaje Đođ, izazvala je odluka zapovjednika Markešića da svim vatrogascima smanji koeficijente za obračun plaće. Naime, s početkom ove godine odlukom Vlade osnovica za plaće povećana je za četiri posto, ali đurđevački vatrogasci nisu osjetili povišicu jer im je odlukom zapovjednika Markešića smanjen koeficijent za četiri posto.

– Naše plaće trebale su biti više između 200 i 500 kuna, ovisno o godinama radnog staža i radnom mjestu. Svi su djelatnici ogorčeni odlukom Matije Markešića koji se očito želi hvaliti da je naša postrojba financijski u „debelom“ plusu i to zakidanjem prava nas radnika – kaže Zoran Đođ. Na odluku zapovjednika Markešića da mu jedinom ne isplati nagradu, naglašava Đođ, vjerojatno je utjecala i činjenica da je jedini upozorio na zapovjednikovu nepravilnost u radu.

– Naša je postrojba prilikom obnove ograde na postrojenjima jedne tvrtke dobila donaciju stare ograde. Bez imalo srama zapovjednik Markešić sebi je uzeo dio donirane ograde i postavio na imanju na kojem uzgaja ukrasne kokoši. To dovoljno govori kakva je on osoba i da sigurno nije savjestan u svom radu – zaključio je Zoran Đođ.

Prozvani zapovjednik Matija Markešić ističe kako Zoran Đođ svojim odnosom prema radu nije zaslužio novčanu nagradu i zbog toga je jedini nije ni dobio.

Matija Markešić

– Jedino on nije se odazivao na radne zadatke vezane uz obuku o radu s novim vozilom koje smo dobili. Ostale detalje vezane uz njegovo ponašanje, kao i aktiviranja bolovanja i porodiljnog dopusta, ne želim javno komentirati – kaže Matija Markešić.

Povećanje plaće, dodaje Markešić, vatrogasci nisu osjetili zbog činjenice da iz državnog proračuna đurđevačka postrojba ne dobiva dovoljno novca da pokrije bruto iznos plaća svih djelatnika.

– Mi po vatrogascu dobivamo 9800 kuna i kako bismo mogli isplatiti plaće, moramo izdvojiti još 100.000 kuna vlastitih sredstava. Mi imamo 38 djelatnika, što je znatno više u odnosu na okolne postrojbe, jer imamo ugovore s većim tvrtkama u kojima obavljamo dežurstva pa ostvarujemo dodatne prihode i zato zapošljavamo veći broj vatrogasaca. Kako poslovanje postrojbe ne bi bilo dovedeno pod upitnik, smanjeni su koeficijenti, no vatrogasci imaju sva ostala prava pa tako dobivaju i novčane nagrade, naknadu za topli obrok, regres, božićnicu i novčanu naknadu za božićne poklone djeci – kaže Matija Markešić.

Ograda za koju ga Đođ proziva, kaže Markešić, nije nikakav njegov krimen.

– Točno je da sam uzeo četiri panela od te stare i dotrajale ograde i ne smatram da sam time počinio bilo kakvo kazneno djelo. Dio ograde uzeli su i pojedini djelatnici kojima sam to i odobrio – zaključio je Markešić.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI