Dođe li do rata, u sklonište ulaze najbrži, no u slučaju ‘nuklearke’ ne pomišljajte

Brojni naši sugrađani s „knedlom u grlu“ prisjetit će se spuštanja u koprivnička skloništa za vrijeme Domovinskog rata prije 30-ak godina. Aktualna situacija u Ukrajini i Putinovo žongliranje s „nuklearnom spremnosti“ opet su nas podsjetili kako ta skloništa i dalje postoje. Odgovore na pitanja jesu li uopće spremna na prihvat i koliko su funkcionalna potražili smo od mjerodavnih u Gradu Koprivnici koji još uvijek čuvaju ključeve.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Dođe li do prijetnje, onda se u javna skloništa ide po načelu „tko prvi njegova djevojka“ – govore nam iz gradskih službi i otkrivaju kako je na području Koprivnice 14 takvih podrumskih prostorija u koje se može smjestiti 1740 osoba, dakle nekih osam posto stanovnika Koprivnice.

Atomsko na Trgu kralja Tomislava 8

Od njih 14 tri su javna skloništa i to su ona na Strossu na broju 3, na Trgu kralja Tomislava 8 i u zgradi u blizini na broju 12. Sva mogu primiti najviše 200 osoba. Osim njih, tu su još najveća skloništa u koprivničkoj bolnici, dva za po 200 osoba, a skloništa primjerice imaju i Carlsberg (100), Bilokalnik (100), Podravska banka (100), ali i Podravka ispod Tvornice Vegete (100). Od manjih ima ih i West centar, Svilarska, Igma, ali i HŽ na dvije lokacije (97)…

Mi smo posjetili jedno na Trgu kralja Tomislava i uvjerili se kako bi za njegovu funkcionalnost trebale višednevne pripreme. Naime, od 2015., prema Zakonu u civilnoj zaštiti, nitko više nije dužan o skloništima brinuti (nema takve ugroze op.a.) – ono realno i nije spremno za hitan smještaj građana. Situacija je to sa svim takvim skloništima u državi, ne samo koprivničkim.

Nužda se obavlja u vreće, a onda sprema u ove kante

– Dođe li do nenadanog rata i postoji opasnost od, recimo granatiranja, onda se sva ta skloništa mogu počistiti, opremiti namirnicama, vodom, lijekovima i dekama. No, kad bi se nedajbože dogodilo ono najgore, u slučaju da bude iznenadna nuklearna opasnost, nisam siguran da bi se moglo tako brzo reagirati – kaže nam jedan od iskusnijih djelatnika u našim lokalnim civilnim službama za zaštitu, dodavši kako su ta skloništa, u što smo se i uvjerili, prazna, bez vode i ostalih potrepština koje bi bile nužne za duži smještaj.

I u ovoj zgradi nalazi se javno sklonište

– Glupo bi bilo držati pune spremnike s vodom ili držati hranu pa ih prazniti i dostavljati novu hranu kad onoj unutra istekne rok ili voda više ne bude sigurna za piće. U takvoj ratnoj opasnosti još nismo bili – pojašnjava on.

Sklonište u bolnici / Arhivska fotografija

Nevezano uz rat u Ukrajini, poklopilo se da Grad Koprivnica upravo preko angažirane tvrtke radi novu procjenu rizika za Koprivnicu i bit će gotova ovaj mjesec. Hoće li ona i u kojem djelu obuhvatiti skloništa, nije poznato. – Osim u skloništima, zbrinjavanje je moguće provesti i u školama, domovima, hotelima… Tamo je moguće i pripremanje hrane jer su opremljene kuhinjama – ističu u Gradu Koprivnici.

Gradska skloništa redovito se obilaze i održavaju prema zakonskim obavezama i bila bi odmah spremna za prihvat ljudi – umiruju pak građane iz Grada Koprivnice.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI