Događa se i najboljima: Prerana ejakulacija – kako si pomoći?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Preuranjena ejakulacija mora je svakog muškarca koji ima ili je imao taj problem, a s njime se teško nose i njihove partnerice. Dokazano je da ti muškarci imaju manju kvalitetu života, nesigurni su i nezadovoljni svojim životom. Po definiciji, to je stanje kad muškarac svrši i ejakulira prije penetracije, za vrijeme penetracije ili unutar minute nakon penetracije, ili ako smatra da mu je vrijeme do ejakulacije bitno kraće nego što bi želio. Simptomi bi morali biti prisutni barem šest mjeseci, a pojavnost tegoba morala bi biti prisutna u tri od četiri odnosa. Dakle, nesposobnost odgode ejakulacije koja kod osobe izaziva značajnu patnju. Znamo ga nazivati i ejaculatio precox ili rapid ejakulationem.

Može se javiti od samih početaka seksualnih odnosa tzv. cijeloživotna ili je stečena, tj. javi se u određeno doba života nakon što su do tada odnosi bili zadovoljavajući. Povišeni hormon štitnjače u krvi, upale prostate, mokraćne cijevi ili donjih mokraćnih putova, anksioznost ili uzimanje pojedinih lijekova mogu biti uzrok pojave stečene PE (npr. psihostimilansi kao amfetamini ili kokain i dopaminergički lijekovi). Visoke vrijednosti testosterona povezuje se s PE. Osobe koje imaju problem s erekcijom češće imaju PE ili se ona s vremenom pojavi.

Subjektivnu PE imaju pacijenti koji ne zadovoljavaju prije opisane kriterije, ali smatraju da je kod njih vrijeme do ejakulacije prekratko ili je postalo prekratko i da često zbog toga ne mogu zadovoljiti partnericu. Sve to je razlog dolaska kod nas. Povremenu PE, a često situacijsku, čine pacijenti koji u određenim situacijama ili s određenim partnericama, a u manje od 75 posto odnosa, imaju prebrzu ejakulaciju. Ove dvije kategorije novi dijagnostički kriteriji psihoseksologa ne svrstavaju u preuranjenu ejakulaciju.

Kompliciran sustav

Velika međunarodna istraživanja pokazala su da prosječan seksualni odnos do ejakulacije traje između 5-6 minuta. Pojavnost tegoba preuranjene ejakulacije  prisutna je kod 18 do 25 posto muškaraca i gotovo neovisna o  životnoj dobi. U studijama muškarci kao mogući uzrok preranog vrhunca navode preveliku seksualnu uzbuđenost, pojačan osjetljivost na dodir, prerijetke odnose, osjećaj tjeskobe ili starenje.

Srednja vrijednost do ejakulacije kod pacijenata koji se žale na PE u 67 posto slučajeva manja je od dvije minute. Uzrok tegoba je u smanjenoj količina neurotransmitera serotonina, što za posljedicu ima bržu ejakulaciju. U samoj ejakulaciji sudjeluju i dopamin i norepinefrin.

Ejakulacija je kompleksan proces koji se sastoji od emisije i ekspulzije. Dok se kod emisije peristaltičkim kontrakcijama pasjemenika i sjemenovoda te kontrakcijom sjemenih mjehurića, prostate i vrata mjehura ejakulat izbacuje u područje stražnjeg dijela mokraćne cijevi, kod ekspulzije se ritmičkim stiskanjem poprečnoprugastih mišića dna zdjelice i zatvaranjem mišića vrata mjehura uz istovremeno opuštanjem vanjskom mišića mokraćne cijevi sperma izbaci kroz vanjski otvor mokraćne cijevi. Jasno vam je da je mehanizam kompliciran i da voljni moment baš nema nekog velikog utjecaja.

Liječenje se donedavno sastojalo od primjena psihoseksualne edukacije, bihevioralnih tehnika npr. vježbi po Masteru i Jonsonovoj (tehnika stezanja) ili po Semansu (start-stop tehnika), kao i vježbanje mišića dna zdjelice (Kegelove vježbe) te seksualne terapije. Urolozi su upotrebom lokalnih anestetika, lijekovima (triciklički antidepresivi, SSRI inhibitora, PDE-5 inhibitora), te vrlo rijetko kirurški (dorzalna neurotomija penilnih vlakana) pokušali pacijentima pomoći u rješavanju njihove tegobe. Od lokalnih anestetika najbolje rezultate postižemo upotrebom Emla kreme (kombinacija lidokaina i prilokaina).

Maže se područje glavića ili udne navlake pola sata prije odnosa. Savjetuje se upotreba kondoma. U liječenju cjeloživotne PE vrlo često koristili smo selektivne inhibitore ponovnog unosa serotonina: fluoksetin, paroksetin ili sertralin. Rezultati liječenja bili su zadovoljavajući, ali kad bi pacijenti prestali uzimati lijek, često je prestao i učinak ili je duže uzimanje dovodilo da pojave popratnih neželjenih pojava i prestanka uzimanja lijeka. Takozvano uzimanje lijeka samo prije odnosa npr. klomipramin 4-5 sati prije odnosa, davalo je kod pojedinih pacijenata vrlo dobar učinak. Jedna od novijih terapija koje povremeno koristimo je i Tramadol (opioidni analgetik). Lijek propisujemo sat do dva prije odnosa.

Novi lijek

Prije dvije godine u SAD-u i Europi registriran je novi lijek, dapoksetin, koji je i jedini od lijekova odobren za liječenje preuranjene ejakulacije i nalazi se  u smjernicama Europskog urološkog društva. Lijek spada u skupinu tricikličkih antidepresiva, ali se za razliku od drugih iz te skupine brzo apsorbira i nekoliko sati nakon primjene izluči iz tijela. Samim time popratne su pojave lijeka vrlo male ili ih nema. Uzima se 1-3 sata prije odnosa. U Hrvatskoj se može nabaviti uz recept. Postoje dvije koncentracije od 30 i 60 mg. Registriran je pod imenom Priligy i preporučuje se muškarcima u dobi od 18 do 64 godine.

Treba napomenuti da se kod nanovo stečenih preuranjenih ejakulacija treba  pokušati pronaći i riješiti uzrok nastanka preuranjene ejakulacije. Kad izliječimo upalu prostate ili uretritis (koji je kod mladih najčešće uzrokovan spolno prenosivim bakterijama) ili lijekovima dovedemo hormone štitnjače u normalu ili psihoterapeut izliječi anksioznost, u većini slučajeva simptomi preuranjene ejakulacije izgube se.

Imamo problem. Imamo muškarce koji pate zbog preuranjene ejakulacije. Sada je samo potrebno da shvate da za većinu postoji način liječenja ili lijek koji može riješiti njihov problem. Dakle, moraju samo doći na pregled, poručuje dr. Neven Kapun, urolog, na portalu najdoktor.com. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI