Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

DOGAĐAJI I OSOBE 2021. GODINE: Dalić ‘ukrotila’ Podravku, popis stanovništva potvrdit će izumiranje…

Ako je 2020. godina bila za zaborav zbog globalne pandemije koronavirusa, onda bismo zbog ove dosadne i naporne zaraze i 2021. mogli bez žaljenja arhivirati i zapečatiti. No, naučili smo živjeti s COVID-om, iako bismo svi od njega mogli imati kolektivni PTSP. No, život ide dalje pa tako i gospodarstvo, sport, kultura, politika, naš privatni i javni život. A upravo je 2021., unatoč globalnoj histeriji, bila događajima jedna od najsadržajnijih, a složit ćemo se i najproduktivnijih u posljednje vrijeme.


Cijepljenje podijelilo obitelji, prijatelje, poznanike…

Jedno je sigurno, od korone se umire, ali ne samo to – unosi i razdor među prijatelje, obitelji, rodbinu, poznanike. Pogotovo kad je riječ o cijepljenju ili epidemiološkim mjerama. Upravo je vakserstvo ili antivakserstvo obilježilo veći dio 2021. godine. Nacionalni i lokalni stožeri nisu se proslavili kampanjama pa je zato i procijepljenost na najnižim postotcima u odnosu na većinu zemalja Europske unije. Službeni podaci za našu županiju govore kako se cijepilo tek oko 43 posto svih građana, a kad je riječ o punoljetnima, malo više od 60 posto.

Bolnički kreveti najbrže su se punili u četvrtom valu, u drugoj polovici godine kad je dominirala delta korona, pa je i broj umrlih bio znatno veći nego protekle godine. Broj onih u najtežim stanjima, na respiratorima, svaki dan kretao se između 15 i 20, a u studenom i prosincu gotovo svakog dana imali smo po troje ili četvero preminulih, većinom necijepljenih.

Ako gledamo ukupne brojke tijekom epidemije, do ovog tjedna imali smo oko 17.300 zaraženih od početka epidemije i nešto manje od 400 preminulih. Brojka je to koju bismo mogli usporediti s naseljem veličine Velike Mučne.

Nakon što smo lani imali veliki proboj u Dom za starije, godina je završila i 2021. počela još jednim probojem, pokazalo se kasnije u nelegalnom domu u Legradu. Vlasnik Ladislav Sabo bio je i priveden, proveo vrijeme u istražnom zatvoru. U tom domu, dodajmo, dvije su osobe umrle od posljedica korone. Kazneni proces i dalje je u tijeku, a Sabi, dokaže li mu se krivnja, prijeti dugotrajna kazna zatvora.

Smrt Marina Pucara i dolazak Martine Dalić u Koprivnicu

Poslovna godina u našoj „hraniteljici“ počela je tragedijom. Dugogodišnji prvi čovjek Podravkine uprave Marin Pucar preminuo je nakon duge i teške bolesti. Tjednima se špekuliralo tko će ga naslijediti, a u hrpi imena, nakon „zelenog svjetla“ premijera Andreja Plenkovića, izdiglo se jedno ime i put Koprivnice u svom nissan jukeu u veljači se zaputila njegova bivša potpredsjednica Vlade za gospodarstvo, iskusna ekonomistica Martina Dalić.

Istini za volju, bilo je mnogo otpora, što javnosti, što lokalnih javno-političkih dužnosnika. Vrlo brzo na svoju je stranu pridobila i župana Darka Korena i gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića koji su, obojica, imali potpuno drukčiju viziju tko bi trebao biti novi Podravkin vladar.

Martina Dalić, čelnica Podravke

Dalić je vrlo brzo „ušutkala“ kritičare i, što je najvažnije, dala do znanja radnicima da će među prvima biti u njenom fokusu. Što god netko mislio o Martini, neke činjenice su nepobitne. Imali smo nekoliko domaćih i naturaliziranih Podravaca na čelu kompanije, no Dalić je prva koja je u jednom potezu digla plaće za čak 3250 radnika, najviše onima s najnižim primanjima. Nastavila je s politikom nagrađivanja djelatnika za poslovne rezultate, a oni su ove godine bili rekordni. Cijena dionice prije njena dolaska bila je 490 kuna, a danas se kreće oko 640 kuna, vrijednost kompanije u njeno vrijeme povećana je s 3,49 milijarde na 4,55 milijarde kuna. Neto dobit za prvih devet mjeseci ove godine je 260 milijuna kuna, 23,4 posto veća nego u isto vrijeme lani.

Dalić je finalizirala i petogodišnju strategiju poslovanja Grupe Podravka koju je počeo Pucarov tim. Prema njoj Podravka do 2025. godine planira investirati pet milijardi kuna u proizvodnju, marketing i akvizicije. Deset godina priča se o obnovi Podravkine sedmerokatnice, no tek je „Dalić“ prelomila i krenula s tim 130 milijuna kuna vrijednim projektom. Veliki logističko-distributivni centar i sunčana elektrana na Danici, modernizacija i opremanje pogona u Kalniku, Koprivnici, itd., samo su neki od projekata koji su pokrenuti.

Dalić, sad je već sigurno, ima garanciju novog petogodišnjeg mandata koji bi trebao biti potvrđen početkom iduće godine, a usto i otvorene ruke u „modeliranju“ nove uprave. Tko zna, možda nam u 2022. godini sprema i kakvu zanimljivu akviziciju, rezerviranog novca za to ima, a većinski dioničari, prije svega mirovinci, za to će, bez sumnje, dignuti ruku.

– Razumijem i svjesna sam toga da je socijalna povezanost ljudi s Podravkom velika. Podravka će uvijek biti u Koprivnici, ali način na koji kompanija odlučuje, planira i radi mora biti sličan onome na koji se odlučuje, planira i radi u Njemačkoj, Poljskoj ili Australiji – rekla nam je svojevremeno Martina Dalić.

Nakon lokalnih izbora skoro sve je isto

Župan je i dalje Darko Koren sa svojom vladajućom Mrežom i HDZ-om, a našim gradovima „žare i pale“ nezavisni, HSS-ov pa opet nezavisni Mario Rajn (Križevci), SDP-ov Mišel Jakšić (Koprivnica) te Hrvoje Janči iz stranke Nezavisni (Đurđevac). Svakako najzanimljivije bilo je na svibanjskim izborima za župana, Koren je u drugom krugu za 704 glasa pobijedio Kešera (SDP), koji bi možda i ozbiljnije priprijetio da je imao punu podršku stranke, ali i „brončanog“ Željka Lackovića koji se u drugom krugu nije želio prikloniti nikome. Korenu zbog povijesti žestokih sukoba, a Kešeru iz principa.

Većinu u Županijskoj skupštini u početku nije mogao osigurati nitko, no kako se i očekivalo, Mreža i HDZ uspjeli su pridobiti skupštinare iz još pet stranaka (HSS, MOST, HSU, HNS i Maria Rajna) te tako formirati stabilnu poziciju.

SDP je Kešera „nagradio“ smjenom na izborima, a njegovu palicu preuzeo je mladi i ambiciozni Tomislav Golubić, donedavni prvi čovjek SDP-ove organizacije u Koprivnici. Treba svakako podsjetiti i na novi debakl HDZ-a u Koprivnici i činjenicu da je kandidat Mreže za gradonačelnika Ivica Suvalj dobio više glasova od njihova Franje Markovića. Dobili smo i nove načelnike Laru Samoščanec (Đelekovec), Ivana Derdića (Peteranec), Matu Kuzminskog (K. Bregi), Krunu Đureca (Kalnik), Darka Sobotu (Kalinovac), Zorana Vrabelja (K. Ivanec), Mladena Siteka (Pod. Sesvete).

– Mladi načelnici napravili su puno toga dobrog u posljednjih nekoliko godina, a najviše me motivirala želja za promjenom i za dostizanjem razvoja kakvog općina Đelekovec zaslužuje – kazala je za Podravski list Lara Samošćanec.

Za kraj još jedna zanimljivost, na lokalnim izborima u našoj se županiji na brojnim listama kandidiralo čak 1600 osoba, a najstarijoj kandidatkinji bilo je 88 godina. Birali smo među njima jednog župana, tri gradonačelnika, 22-oje općinskih načelnika i čak 226 općinskih vijećnika.

Dolaze silne milijarde europskih kuna

Koprivničko-križevačka županija sigurno je najveće gradilište u Hrvatskoj, a velik dio radova počeo je upravo ove godine, ili je ugovoren i dogovoren. Teško je i zbrojiti o kolikim se milijardama kuna radi, a da koju ne propustimo.

Naši projekti „upali“ su u Nacionalni plan oporavka, potpisali smo razvojni sporazum pet sjevernih županija, naši gradovi dogovaraju „lovu“ iz ITU paketa… Usto, tu su i već poznati regionalni i nacionalni EU projekti poput gradnje drugog kolosijeka i modernizacije pruge Križevci – Koprivnica – Mađarska te aglomeracija, tj. gradnje i obnove komunalne i vodne infrastrukture diljem županije. Gradovi, općine i Županija paralelno, kako tko može, dižu kredite za neke svoje projekte. Tako su već počeli radovi na obnovi Zrinskog trga u Koprivnici, gradi se i osnovna škola na Podolicama, županija i općine finaliziraju gradnju modernih sportskih dvorana.

ILUSTRACIJA

Županija je, dodajmo, potkraj godine donijela i Razvojnu strategiju do 2027. godine prema kojoj se u razvoj Podravine i Prigorja planira investirati oko 15,6 milijardi, uglavnom europskih i državnih kuna za gotovo 500 raznih projekata. U njoj su projekti iz gore navedenih EU paketa, a ističu se brza cesta od Kloštra V. do Mađarske vrijedna 2,3 milijarde kuna, Podravska brza cesta za 1,9 milijardu kuna, aglomeracije teške zajedno 960 milijuna kuna, RCGO Piškornica vrijedna 450 milijuna…

Rekli bi neki „badava“ kad, recimo, Hrvatske ceste ne znaju raspisati najbanalniji natječaj za nadzor radova na brzoj cesti od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Poništen je i opet raspisan već više puta zbog krivog, lošeg ili kakvog već tumačenja propisa standardizacije običnog betona. Početak gradnje te dionice kandidirao je za naš događaj godine, no, možda već iduće, tko zna…

Popisivali smo se digitalno, nema dvojbe da nas je manje!

Pred kraj 2021. godine došao je napokon red i na još jedan popis stanovništva. Novost je da smo se mogli popisivati digitalno, putem interneta, a ništa novo nije da je popisivanje trajalo više od predviđenog i da ćemo na rezultate morati nešto duže čekati. Prema najavama iz Vlade bit će sredinom siječnja.

Možda i bolje da ih ne vidimo, jer prema procjenama statističara i demografa Hrvata bi po prvi put nakon 1953. godine trebalo biti manje od četiri milijuna. Navodno su se pojavile prve neslužbene procjene kako nas je sada 3,88 milijuna. Loša pronatalitetna politika, sve manje rođenih, produženje životnog vijeka starijih, ali i masovna iseljavanja u inozemstvo unatrag pet godina učinila su svoje, kako u Hrvatskoj, tako i u našoj županiji.

Situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, upozorava na to i naš povjesničar dr. Hrvoje Petrić, sigurno je alarmantna. Živjelo nas je u županiji na predzadnjem popisu 2011. točno 115.582, da bismo prema procjeni Državnog zavoda za statistiku 2016. imali 110.976 stanovnika. Prema posljednjoj procjeni DZS-a, danas nas je ispod 105.000. Dakle, kako bismo to objasnili u realnim brojkama, svake godine izgubimo stanovnika veličine općine Hlebine.

– Urbane sredine, gradovi, u našoj županiji mogli bi ostati na istom broju, neki možda čak i blago rasti. Ne vjerujem ni da će veća naselja blizu gradova jako pasti, no zato bi to mogla starija i udaljenija ruralna naselja – navodi Petrić.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI