Dokopali smo se pisma koje je gradonačelnik uputio Djedu Mrazu, evo koja je njegova najveća želja

Pevec Mišelu prijeti odlaskom iz centra, Mišel Pevecu novim kupcima i zakupcima. Pevec Mišelu gradnjom novog Peveca, Mišel Pevecu prenamjenom objekta u javni prostor


Autor: podravski.hr — 16.12.2018. / 18:56 Aktualno

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice

I put u pakao opločen je dobrim namjerama. Ta misao već mjesecima proganja gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića dok sjedi nalakćen na stol u svom uredu s pogledom na pokislu božićnu jelu na prostranom Zrinskom trgu. Mišel je nedavno napisao patetično pismo Djedu Mrazu s nadom da će mu podbuhli bradonja za Božić ispuniti najveću želju. No, kako se blagdan darivanja i mira primiče, nade je u njemu sve manje.
A taj put u pakao, na kojem se ovih dana ni kriv ni dužan prži mlađahni gradonačelnik, opločili su njegovi prethodnici: Mrle Mršić, Vesna Železna i Martina Golčićka. Ingeniozan plan preuzimanja robnog centra Peveca za 27 milijuna kuna Mrle je lucidno osmislio, a Vesna i Martina u travnju 2012. provele. Procijenjena vrijednost centra, prema zaključku sa sudske dražbe, iznosila je 44 milijuna kuna, pa su gradski oci bili uvjereni da je to jako dobar posao. Nakon kupnje, direktorica gradske tvrtke Martina Golčić mrtva-hladna je izjavila kako razmišljaju da u centar dovedu švedsku Ikeu. Prisnažila je da će cijene nekretnina snažno rasti nakon ulaska Hrvatske u EU i zaključila kako nisu mogli dopustiti da nekretninski predatori kupe i već sutra preprodaju objekt za dva milijuna više, pa dovedu u pitanje 40 radnih mjesta u Pevecu.
Od tih silnih genijalnosti kojima su se u nekoliko navrata bavila i državna istražna tijela Mišel Jakšić danas ima silne glavobolje. Financijski ruinirani Komunalac mora svake godine plaćati milijune za otplatu kredita, a trgovački div Pevec u ozbiljnoj je ofenzivi i snažno pritišće. Princip mrkve i batine. Prijeti da će otkazati zakup velebnog prizemlja i otići iz centra ako Grad ne pristane na njihovu ponudu pa im proda cijelu nekretninu. No, njihova ponuda, kako se čuje, jedva da doseže 20-ak milijuna kuna, što znači da bi Grad u tom poslu na koncu završio u vrlo ozbiljnom minusu. A to je onda velik problem za Mišela, a još veći za Mrleta, Vesnu i Martinu. Pevec pritom ima još jedan ozbiljan adut u rukama – Komunalac godinama nije imao investicijsko održavanje zgrade, što je također problem težak milijune kuna.

Pevecov velebni centar u Koprivnici otvorio je predsjednik Stjepan Mesić uoči Božića 2006. godine

“Dragi Djeda Mraze”, pisao je Mišel bradonji, a mi smo se preko jednog korumpiranog vilenjaka nekako uspjeli dokopati te konspirativne ćitabe:
“Ja mislim da sam bio dobar ove godine, koliko dobri mogu biti političari u našoj zemlji. Nisam krao, varao, bludno griješio, a laganje je u onih Hebrangovih prihvatljivih deset posto. I odmah na početku da ti velim: ne moraš mi ništa donijeti. Ne trebaju mi ni mekani, ni tvrdi pokloni. Ja zapravo želim da mi za Božić nešto – odneseš. Uzmeš. Sigurno misliš da sam prolupao. Iskreno, malo jesam, a i ti bi, bogami, da se moraš baviti mojim problemima. Dakle, što želim od tebe? Samo jedno – da ove godine u Koprivnicu dođeš s najvećim sanjkama koje imaš, s najvećom sobovskom zapregom koja ti je na raspolaganju, pa da lijepo sajlama zakvačiš onaj Pevecov centar i odneseš ga što dalje od mojega grada. Odnesi ga, evo, u tri pizde materine. Da ga moje oči više nikad ne vide. A ja ti svečano obećavam da će kuća Djeda Mraza na Koprivničkoj bajci ubuduće biti u mom uredu na Zrinskom”.
Mišelov problem nastao je onog časa kad su se tog pisma – jer korumpiranih vilenjaka ima više nego što mislite – dokopao i krampus Pavo sa svojim pobočnikom Juricom. Stvarni gazda trgovačkog diva Peveca i njegov nepopustljivi direktor. Pa su odmah nanjušili Jakšićevu predblagdansku depru i odlučili je ovih dana dodatno pojačati. Vrijeme darivanja, mira i praštanja pretvorilo se, tako, u biblijske ciklike rušenja i građenja, rata i mira, ljubavi i mržnje. Pevec Mišelu prijeti odlaskom iz centra, Mišel Pevecu novim kupcima i zakupcima. Pevec Mišelu gradnjom novog Peveca, Mišel Pevecu prenamjenom objekta u javni prostor. Sve je to, dakako, igrokaz težak nekoliko milijuna (gore ili dolje), ali i igrokaz s ponešto trulog zadaha politike.
Koprivnica neće propasti ako Pevec ode iz centra, niti Pevec može profitirati na selidbi. To su goli fakti oslobođeni političkih i interesnih natruha. A sve drugo je – business as usual.
Piše: Robert Mihaljević
FOTO: NIKOLA WOLF, ROBERT MIHALJEVIĆ