Doktori su mi rekli da imam još tri mjeseca, prije tri godine!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pojedem sve kaj se skuha, ništ mi nije zabranjeno. Stolica mi je normalna, vetrovi normalni, dobro mi je. Popijem si i gemišta – veli 83-godišnji Stjepan Kos iz Kolarca, malog mjesta nedaleko od Križevaca.

Bit će treća godina kako ima samo 20 posto želuca. Ostatak su mu odstranili zbog karcinoma.

– Nikad nisam boloval na želudac. Išel sam na neke druge pretrage, a napravili su mi i gastroskopiju. Gledal sam ekran, videl sam svoj želudac i imal je velku krvavu fleku v sredini. Bile su tam dve sestre kaj su počele nekaj šaptati, kaj ja nebi kakti čul. Onda su otišle po stariju, iskusniju sestru i ona mi je rekla: Vi imate rak želuca – prisjetio se Stjepan ljeta 2015. godine i trenutka kad je doznao strašnu dijagnozu.

Liječnik mu je odmah rekao kako mu je operacija jedina šansa.

– Dvojil sam, čul sam da se to može rešiti kemoterapijom. A doktor mi je rekel – ak ne odrežemo, živeli bute najviše tri meseca. Znači, već me tri godine ne bi bilo da nisam pristal. Onda sam mu rekel nek reže, potpisal sam papire i za par dana sam otišel na operaciju. Dali su mi injekciju v kičmu i onda se više ništ ne sećam – pripovijeda Stjepan.

Nakon operacije u varaždinskoj bolnici poslan je na oporavak u Klenovnik. Iako ima samo 20 posto želuca, veli da normalno živi, jedino ne radi teže poslove kao prije.

Jedva izvukao živu glavu

– Baš sam bil na konroli v Zagrebu, poslikali su me i i to sam odnesel doktoru v Gornju Reku. Rekel mi je da nalazi opće nisu loši. Dobro mi je, nek samo tak bu – zadovoljan je 83-godišnji Kolarčanin.

Karcinom nije najgora nesreća s kojom se susreo u životu. Pripovijeda nam kako je prije 30-ak godina umalo izgubio život kopajući pijesak na obližnjem brijegu.

– Bil je to jako fini pesek. Našel sam dobro mesto i počel kopat motikom, kaj bi to posle utovaril u prikolicu. I onda se odjemput čul prasak. Odlomila se stena i poklopila me. Na sreću je bila z menom žena, a i sin, već je mogel traktora voziti. Žena je skočila, rekla malome neg pomogne kaj bi mi otkopali glavu, kaj dojdem do zraka. Onda su me polako odmetali. Jedva sam zvlekel živu glavu – prisjeća se Stjepan.

Posljedice? Slomljena noga, puknuta zdjelica i nekoliko mjeseci „izvan stroja“.

Dvaput je, znači, Stjepan držao glavu u torbi i dvaput se „izvukao“. Danas najviše uživa u starom vinogradu koji obrađuje. Tradicija je to još od oca – tristotinjak trseka, pola cijep, pola direktor. – Dobro je vinčeko kad se zmeša, nekad sa vozil vino i prodaval ga v Varaždinu, danas ga delam samo za sebe. Popijem si gemišt za zdravlje – reći će Stjepan Kos iz Kolarca.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI