DOKTORICA LARYSA Bjeloruska liječnica dobila posao u Đurđevcu: Ljubav me dovela u Podravinu

Larysa Yapparava Kovačević nova je liječnica obiteljske medicine u đurđevačkom Domu zdravlja


Autor: podravski.hr — 19.02.2018. / 16:27 Aktualno

Dr. Larysa već je omiljena među pacijentima

Bjeloruskinja Larysa Yapparava Kovačević nova je liječnica obiteljske medicine u đurđevačkom Domu zdravlja. Prije tri mjeseca Larysa je preuzela ordinaciju dr. Marijana Pralasa koji je otišao u zasluženu mirovinu, a svojom stručnošću i ljubaznošću neprestano privlači nove pacijente.
U Đurđevac je Larysu dovela ljubav. Prije tri godine upoznala je Đurđevčanina Danijela Kovačevića i vrlo brzo je zbog ljubavi svog života ostavila siguran posao u Bjelorusiji gdje je punih 13 godina radila u poliklinci kao obiteljska liječnica i stručnjakinja za plućne bolesti.
– Danijela i mene spojila je zajednička prijateljica i nakon šest mjeseci dopisivanja i javljanja preko skypea odlučila sam se na prvi susret s njim u Hrvatskoj. Nakon 15 dana provedenih zajedno otkrili smo da smo stvoreni jedno za drugo i nije me trebalo puno nagovarati da dođem živjeti u Đurđevac – priča nam Larysa Yapparava Kovačević.
Iako je Gomel iz kojeg je došla puno veći grad od Đurđevca, vrlo brzo se priviknula na život u manjoj sredini.
– Đurđevac je prekrasan gradić s bogatom povijesti i kako mi se odmah svidio, odlučili smo da ćemo tu živjeti i da nema potrebe da odemo u veći grad – ističe Larysa Yapparava Kovačević.
Dolazak u Hrvatsku, dodaje Larysa, donio je probleme s pronalaskom posla. Prvo je morala svoju diplomu i radne preporuke prevesti na hrvatski jezik, a taj je postupak potrajao skoro godinu dana. Na kraju joj nije priznata specijalizacija ftiziologije koja je zapravo po našim standardima pulmologija, no to Larysu nije obeshrabrilo.

Đurđevačka liječnica sa suprugom i sinčićem

Dr. Larysa Yapparava Kovačević

– Nakon prijevoda dokumentacija ostala sam trudna i prije godinu dana za Danijela i mene stigla je najveća radost, sin Vladislav. Prije njegova prvog rođendana krenula sam u potragu za poslom i odlaskom dr. Pralasa u mirovinu otvorilo se radno mjesto koje sam prihvatila. Moram pohvaliti Mariju Krajina, ravnateljicu županijskog Doma zdravlja, koja mi je bila velika podrška u pripremi potrebne dokumentacije – kaže Larysa Yapparava Kovačević.
U odnosu na Bjelorusiju, dodaje ona, plaće hrvatskih liječnika su veće, ali u odnosu na standard bjeloruski liječnici bolje žive. No, Larysa se ne žali i presretna je što je dobila posao kojim može pokazati svoju stručnost.
– Za pulmologa moram ovdje završiti specijalizaciju, no kako sam u Bjelorusiji više radila kao obiteljska liječnica, zadovoljna sam dobivenim poslom. U đurđevačkom Domu zdravlja počela sam raditi prije tri mjeseca i tad sam imala 1600 pacijenta. Sad ih imam 1800 i svakome od njih posvećujem jednaku pažnju. Njihove preporuke su razlog povećanja i vjerujem da će u mojoj ordinaciji i dalje rasti broj pacijenata – zaključila je Larysa Yapparava Kovačević. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ