DOLIJALE ‘NOĆNE PTICE’ Iza ponoći mladići se penjali na ‘bandere’ uz prugu i krali telefonske žice

Hrvatske željeznice na dionici pruge od Koprivnice do Pitomače morali su sanirati 38 kilometara telefonskih linija, a izravna šteta koju je HŽ pretrpio iznosi 2,6 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 20.07.2013. / 16:47 Crna kronika

KOPRIVNICA, ĐURĐEVAC – Optuženi Josip (20), Ivica (19) i Tomislav (20) pravomoćnom presudom Općinskoga suda u Koprivnici proglašeni su krivima zbog krađe bakrene žice sa stupova uza željezničku prugu između Đurđevca i Kloštra Podravskog. Osuđeni su po osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.
Mladići, prema presudi sutkinje Lidije Vuljak, krajem studenoga prošle godine oko 1.30 sati popeli su se na stupove uz željezničku prugu i ukrali oko 80 kilograma bakrene žice. Josip je škarama za rezanje žice sjekao, a Ivica i Tomislav su žicu namotavali na kolutove i time oštetili HŽ za 8400 kuna. Presudom su optuženi dužni solidarno uplatiti taj iznos.
U zadnje dvije godine, priopćili su iz HŽ-a, zabilježeno je čak 60 krađa bakrene žice. Hrvatske željeznice na dionici pruge od Kolodvora Koprivnica do Kloštra Podravskog i Pitomače morali su sanirati 38 kilometara telefonskih linija, a izravna materijalna šteta koju je HŽ pretrpio iznosi 2,6 milijuna kuna.
U koprivničkoj Policijskoj upravi ističu kako ove krađe bakrenih žica čine 11 posto ukupnog broja krađa iz čega se jasno može zaključiti da se radi o vrlo ozbiljnom problemu. Policija surađuje s registriranim otkupljivačima sekundarnih sirovina, no problem su ilegalni otkupljivači koji preprodaju kovine prije nego one dođu do legalnih otkupljivača. Kradljivci, naime, bakrene žice preprodaju na crno po cijeni od minimalno 30 kuna za kilogram.
Zbog svega navedenog, Uprava HŽ Infrastrukture i Ravnateljstvo policije predlažu izmjenu zakonskih propisa tako da se u Zakon o otpadu uvrsti stavka prema kojoj bi registrirani sakupljači otpada morali od donositelja zatražiti osobnu iskaznicu te pismenu izjavu o porijeklu sekundarne sirovine te registraciju vozila kojim je materijal dopremljen. Na taj način, smatraju u HŽ-u, broj krađa bi se sigurno smanjio.
Kako neslužbeno doznajemo, nakon što su gotovo sve bakrene žice pokradene, u HŽ-u razmišljaju u postavljanju novih kabela koji će biti znatno teži i nimalo isplativi za krađu poput bakrenih žica.