DOLIJAO POZNATI DIREKTOR Vrbovao studente da bi utajio porez, prijeti mu do deset godina zatvora

Studentima je, tvrdi odvjetništvo, proslijeđeno više od 420.000,00 kuna, a oni su nagrađeni s 300,00 kuna po ugovoru


Autor: podravski.hr — 28.04.2018. / 9:48 Crna kronika

U Ekokemu je nekad radilo 70-ak djelatnika

Državno odvjetništvo u Varaždinu ovih je dana, nakon višegodišnje istrage, podiglo optužnicu protiv 55-godišnjeg direktora iz Koprivnice zbog sumnje da je počinio tri vrlo ozbiljna kaznena djela i to zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza te krivotvorenja službenih isprava.

Podravski list doznaje kako se radi o sumnjivim rabotama u nekad uspješnoj koprivničkoj tvrtki za čišćenje Ekokem i njezinu direktoru Zoranu Orozoviću, o čemu smo već pisali protekle godine za krim-istrage. Taj je 55-godišnjak, pojašnjava odvjetništvo ne navodeći identitet, kao direktor s računa tvrtke na privatni bankovni račun, od siječnja 2011. do prosinca 2013., prebacio čak 680.000 kuna izravno oštetivši Ekokem. Također, u optužnici se navodi da je od početka 2011. do kraja 2015. godine, krivotvorio čak 77 ugovora o radu s 14 studenata, sve da bi uz njihovu pomoć oštetio državu za neplaćanje poreza.

Kako je tekao taj “pakleni” plan, koji bi mu se, potvrde li se navodi optužnice, mogao obiti o glavu doznajemo iz pravosudnih krugova. “Najprije je angažirao dvoje zaposlenika društva da nađu studente kojima bi temeljem ugovora o djelu redovitih studenata društvo isplaćivalo novac za rad koji oni ne bi obavili”, sumnja državno odvjetništvo i dodaje kako su studenti uplaćeni novac podizali i predavali njima.

Ekokemov šef, navodi se dalje, tim novcem je plaćao dio plaća i prekovremenih sati zaposlenicima društva uz izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak. U spornim studentskim ugovorima navedeno je bilo da je posao uredno obavljen, što, naravno, smatra odvjetništvo, nije bilo ni blizu istini. Da bi se plan i ostvario ugovore je trebalo vratiti u dva studentska centra koji su, ne sumnjajući u njihov legitimitet, Ekokemu ispostavili račune, a koje je, stoji u optužnici, ta tvrtka i isplatila u iznosu većem od 500.000,00 kuna!

“Od tog iznosa, studentima je na ime posla kojeg nisu obavili proslijeđeno više od 420.000,00 kuna, a taj su iznos, umanjen za njihovu nagradu od 300,00 kuna po ugovoru, studenti predali u trgovačko društvo”, optužuje odvjetništvo “snalažljivog” koprivničkog direktora. Time je, dodaju, oštećena državna blagajna za više od 140.000 kuna na ime neplaćenog poreza na dohodak. Utvrdi li mu se krivnja prijeti mu kazna i do deset godina zatvora.

Prema podacima portala fininfo.hr Ekokem je do 2011. godine vrlo uspješno poslovao, a upravo je te godine prijavio oko 7,1 milijuna kuna poslovnih prihoda. Sljedeće tri godine ta tvrtka je prihodovala još 20 milijuna kuna. Osim osnovnog posla čišćenja registriran je bio i za uklanjanje otpada, poslovanje nekretninama, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i stranom tržištu… Podsjetimo, ta je koprivnička tvrtka u najboljim danima hranila 70-ak obitelji. (ib)